ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στα τιμολόγια ηλεκτρικού προ κρίσης

Επιστροφή στα τιμολόγια ηλεκτρικού προ κρίσης
Η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα θα ορίσει ανώτατη τιμή πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. INTIME

Οριζόντια παρέμβαση με σκοπό τη δραστική μείωση από την 1η Ιουνίου των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπου 7,5 εκατομμύρια παροχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοινώνει ο πρωθυπουργός.

Χθες φαίνεται ότι μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές στο κυβερνητικό σχέδιο που θα ρίξει την κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,33 - 0,35 ευρώ (χωρίς την επιδότηση) και τα 0,21 - 0,27 ευρώ (με την επιδότηση) στα περίπου 0,15 - 0,16 ευρώ. Οσο δηλαδή ήταν οι τιμές στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 με το πρώτο εξάμηνο του 2021, πριν δηλαδή από την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η παρέμβαση, όπως αναφέρουν πηγές, θα γίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στο σκέλος της χονδρεμπορικής (χρηματιστήριο ενέργειας) όσο και στη λιανική.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα θα ορίσει ανώτατη τιμή πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες που πωλούν στους παρόχους. Αυτή λέγεται ότι θα είναι στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και θα καλύπτει μέρος του κόστους ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την παραγωγή ρεύματος (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνιτικά εργοστάσια, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Το επιπλέον κόστος των ηλεκτροπαραγωγών θα αποζημιώνεται από εθνικούς πόρους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και συμπληρωματική παρέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η συνέχιση των απευθείας επιδοτήσεων αλλά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτόν θα διατηρηθεί η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις κάτω των 300 κιλοβατώρων, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τρέχουσες κρατικές επιδοτήσεις.

Η παρέμβαση θα ρίξει τις τιμές ρεύματος που πληρώνουν οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι η λειτουργία του μηχανισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς. Θα είναι η πρώτη φάση εφαρμογής του σχεδίου για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών. Αν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν να ανεβαίνουν τότε η παρέμβαση της κυβέρνησης θα επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Με τον τρόπο αυτόν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, το όφελος των μειώσεων των τιμών θα περάσει σε όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, πηγές θέλουν να μπαίνει ένα ανώτατο όριο κατανάλωσης για την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος. Στα νοικοκυριά αυτό θα είναι αναμφίβολα πάνω από τις ισχύουσες 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Δηλαδή δεν θα επιχορηγείται όλο το ύψος της κατανάλωσης, αλλά σίγουρα μεγαλύτερο σε σχέση με το τρέχον σύστημα.

Ενας από τους γρίφους που καλείται να λύσει η κυβέρνηση για τη δραστική παρέμβαση στα τιμολόγια ρεύματος είναι η κάλυψη του κόστους. Το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (έσοδα από δημοπρασίες ρύπων) και τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (έσοδα από τις ΑΠΕ), πηγές πόρων για την παροχή των επιδοτήσεων που δίνονται τους τελευταίους μήνες, απομένουν περί τα 1,5 - 2 δισ. ευρώ. Ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να δώσει το πολύ 2 δισ. ευρώ. Αρα υπάρχουν διαθέσιμα περί τα 3,5 - 4 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ ως εκπτώσεις στους πελάτες τους.