Νέες ανατροπές στους φόρους για τα ακίνητα - Διεύρυνση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα
Ανανεώθηκε:
Επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 1.500 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός συστήματος και εφαρμογή μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ευθυγράμμισης των τιμών της εφορίας με τις εμπορικές περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών.
Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα φέρει αλυσιδωτές αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης και σε δεκάδες άλλα τέλη και εισφορές που υπολογίζονται με βάση τη φορολογητέα αξία του ακινήτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανατροπές θα ξετυλιχθούν σε δύο φάσεις.
Στον πρώτο κύκλο της μεταρρύθμισης του συστήματος φορολογίας των ακινήτων θα καταργηθεί το σημερινό καθεστώς για τον κατά προσέγγιση καθορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια) στις περιοχές όπου δεν ισχύουν οι αντικειμενικές τιμές και την ένταξη τους στο σύστημα, πράγμα που αυτόματα θα φέρει αλλαγές στον φορολογικό λογαριασμό για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Κι αυτό γιατί ο τιμές σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι χαμηλότερες από τις υπόλοιπες και συνεπώς η ένταξη τους θα ανεβάσει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν στην χάραξη των ζωνών για τις περιοχές αυτές και στη συνέχεια οι ιδιώτες εκτιμητές με αυτοψίες θα καθορίσουν τις νέες τιμές και θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. για το χρόνο και το ύψος των αναπροσαρμογών.
Πάντως το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2022 όλη σχεδόν η Ελλάδα θα αποκτήσει αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη.
Παράλληλα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο προωθούνται αλλαγές στις τιμές ζώνης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με «συγχωνεύσεις» και επεκτάσεις ζωνών αλλά και «σπάσιμο» τιμών.
Την ίδια ώρα «πλώρη» για την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής τους στις εμπορικές τιμές βάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Με το νέο καθεστώς οι αντικειμενικές τιμές δεν θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση αλλά θα αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ευθυγραμμίζονται με τις διακυμάνσεις των πραγματικών τιμών.
Πρόκειται για ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ καθώς και ανοιχτά δεδομένα.
Ενδεικτικά θα συγκεντρώσει δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένα για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. επιφάνεια, όροφος, χρήσης γης, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).
Με αυτό το τρόπο το σύστημα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά και θα αναπροσαρμόζει κάθε χρόνο αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών και έτσι οι όποιες αυξήσεις η μειώσεις στις αγοραίες τιμές των ακινήτων θα περνούν στις αντικειμενικές αξίες με αποτέλεσμα να αλλάζουν ανάλογα και οι δεκάδες φόροι και τέλη που επιβάλλονται στη κατοχή και στις μεταβιβάσεις των ακινήτων.