Δερδεμέζης (Υπερταμείο): Εξετάζουμε και νέες επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες
Ανανεώθηκε:
Να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες, βοηθώντας τις να αναπτυχθούν, εξετάζει το Υπερταμείο στο πλαίσιο του ρόλου του ως (sovereign) public wealth fund.
Αυτό αναφέρει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Υπερταμείου Κωνσταντίνος Δερδεμέζης τονίζοντας πως πλέον, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αντιμετωπίζει τον οργανισμό υπό το πρίσμα μίας διπλής στόχευση:
Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την ενεργή διαχείριση του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου συμμετοχών, με στόχο να επιλύσει χρόνια προβλήματα των θυγατρικών και να επιταχύνει τη δημιουργία αξίας μαζί με τις Διοικήσεις που έχει επιλέξει. Και το δεύτερο αφορά τον επενδυτικό βραχίονα -ο οποίος και προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο του Υπερταμείου, με βάση τον οποίο μπορεί να επενδύει στην ελληνική οικονομία.
«Φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε την επενδυτική μας πολιτική και να βοηθήσουμε εταιρίες με growth story να αναπτυχθούν», αναφέρει ο κ. Δερδεμέζης, τονίζοντας πως «είμαστε ένα fund που λειτουργεί για το Δημόσιο συμφέρον και στον τρόπο που επενδύει».
Επί της ουσίας, σε αυτήν τη νέα φάση, αλλάζει δραστικά ο ρόλος του Υπερταμείου, το οποίο αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εταιρειών και ενισχύει τον επενδυτικό του ρόλο: διοχετεύει τους πόρους του σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επανεπενδύει στην ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρωτοβουλία One Planet Ιnitiative, στην οποία και πρόσφατα εντάχθηκε το Υπερταμείο, η φιλοσοφία της οποίας ακουμπά σε θέματα ESG. Έτσι, αποτελεί καταλύτη προκειμένου ο οργανισμός να επιταχύνει τα βήματά του, μαθαίνοντας και συνεργαζόμενος με ομοιειδείς εταιρείες, προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με άλλα public wealth funds.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπερταμείο, εξελισσόμενο σε Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι έτοιμο να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και τα ζητούμενα που έθεσαν η πρόσφατη πανδημία και το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας.
«Ο ρόλος μας είναι να αποτελούμε στρατηγικό επενδυτή και ταυτόχρονα αξιόπιστο διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας» αναφέρει ο κ. Δερδεμέζης, προσθέτοντας πως το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και η εφαρμογή μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν μια πολύ ισχυρή βάση εκκίνησης, ώστε το Υπερταμείο να επιτελέσει έναν στρατηγικό ρόλο στον νέο οικονομικό κύκλο, του οποίου το κύριο ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας για τη χώρα, τους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές.
Μάλιστα, κάνει λόγο για ρόλο που είναι συμπληρωματικός ως προς τις διοικήσεις των θυγατρικών, έχοντας ως βασικό «μπούσουλα» το στρατηγικό μας σχέδιο «και είμαστε δίπλα στις διοικήσεις μέσα από οριζόντιες πρωτοβουλίες. Επιγραμματικά θα σημειώσω ότι τα μεγάλα κεφάλαια στα οποία θα εστιάσουμε την προσοχή μας τα επόμενα χρόνια είναι η Πράσινη Μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αύξηση της απασχόλησης με ταυτόχρονη καλλιέργεια νέων αναβαθμισμένων δεξιοτήτων, η συμβολή στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων και ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.
«Ο στόχος μας είναι όλες οι εταιρείες, εξοπλισμένες με ικανά στελέχη, να εφαρμόσουν νέα σύγχρονα επιχειρησιακά μοντέλα λειτουργίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις, εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς οι βραχυπρόθεσμες αναταραχές και η άνοδος του πληθωρισμού δεν επηρεάζουν τον μακροπρόθεσμο σχεδιαδιασμό. Και αυτό γιατί η αποστολή του Υπερταμείου έχει μακροχρόνια στόχευση ώστε να δημιουργήσει αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία γενικότερα.
«Σαφώς μικρές κρίσεις πάντα θα υπάρχουν και θα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας αλλά οι βασικές αρχές είναι θεμελιώδεις με μακροπρόθεσμη λογική» τονίζει, ακολουθώντας το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ανακοινώσει δύο σημαντικά ορόσημα, το 2030 και το 2050.
Σημαντικές εξελίξεις και στο ESG
Αναφερόμενος στο ρόλο που παίζουν τα κριτήρια ESG, ο πρόεδρος του Υπερταμείου δηλώνει βέβαιος ότι η επίτευξη του μέγιστου οφέλους προϋποθέτει ότι οι θυγατρικές, είτε είναι εισηγμένες είτε όχι, θα υιοθετήσουν – ή θα ενισχύσουν – τα πρότυπα λειτουργίας και τα κριτήρια Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής
εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), ώστε η ανάπτυξή τους να υπηρετεί τους στόχους της βιωσιμότητας.
Τονίζει μάλιστα πως η τρέχουσα συγκυρία είναι ευτυχής, διότι τώρα ξεκινά η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών και εξετάζεται πώς αυτή η στρατηγική θα αποτυπωθεί σε σχέδιο διοίκησης και διαχείρισης καθώς και πώς οι επενδυτές θα αξιολογούν τις επιδόσεις ESG.
Αυτή άλλωστε είναι και η βασική φιλοσοφία του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας, ο οποίος θα αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, μολονότι πρόκειται για εταιρίες δημοσίου συμφέροντος, στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις διαχείρισης υδάτων, διαχείρισης φυσικών πόρων και ενέργειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΗ, η οποία θα είναι μία πράσινη επιχείρηση με το 80% του ενεργειακού της μείγματος να βασίζεται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αντίστοιχα, στο σκέλος της διακυβέρνησης, έχουν ήδη γίνει μια σειρά από ενέργειες ενώ στο κοινωνικό σκέλος πραγματοποιούνται δράσεις που ήδη αποδίδουν κοινωνικό μέρισμα στο πλαίσιο των κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές εταιρείες.
Η προσαρμογή των θυγατρικών μας στα κριτήρια ESG είναι κορυφαία προτεραιότητα επειδή, εκτός των άλλων, το ESG, τόσο σε ευρωπαϊκή όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την προσέλκυση αξιόπιστων, υγιών και μεγάλου όγκου επενδυτικών κεφαλαίων. «Πρόκειται για μη αναστρέψιμη επιλογή στην εποχή της κλιματικής κρίσης» καταλήγει ο κ. Δερδεμέζης.