ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλου: Αύξηση της κερδοφορίας και «παράθυρο» μερίσματος από το 2023

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου INTIME NEWS

Αύξηση της κερδοφορίας, μείωση του λειτουργικού κόστους, διαφοροποίηση των πηγών εσόδων αλλά και επέκταση σε μια σειρά από νέες δραστηριότητες περιλαμβάνει το νέο επιχειρηματικό πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο κ. Μεγάλου ανέλυσε τους στρατηγικούς στόχους για την επόμενη ημέρα της τράπεζας, η οποία έχει σαφώς αναπτυξιακό χαρακτήρα και βασίζεται στη διεύρυνση των εσόδων από παλιές αλλά και νέες δραστηριότητες.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο ζήτημα της διανομής μερίσματος, τόνισε πως φιλοδοξία της τράπεζας είναι να αρχίσει τη διανομή του από τη χρήση του 2023, δηλαδή να καταβληθεί στους μετόχους εντός του 2024. Στόχος είναι -εφόσον διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση του 2023- αυτό να ανέρχεται στο 20% των καθαρών κερδών ενώ για τη χρήση του 2024 -που θα διανεμηθεί το 2025- να ανέλθει στο 35% των καθαρών κερδών.

Διαφοροποιημένη κερδοφορία

Αντίστοιχα, στο μέτωπο της κερδοφορίας, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, στόχος είναι η επίτευξη λειτουργικών εσόδων της τάξης των 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 με χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων που θα ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, στο μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων, στόχος της τράπεζας είναι οι νέες εκταμιεύσεις να ανέλθουν σε 4,4 δις. ευρώ το 2022, με έμφαση στους τομείς της μεταποίησης του τουρισμού και της ενέργειας. Αντίστοιχα, οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη είναι 4,5 δισ. το 2023, 4,5 δισ. το 2024 και 4,7 δισ. το 2025.

Ο δεύτερος πυλώνας ενίσχυσης της κερδοφορίας έχει να κάνει με την εξασφάλιση εσόδων από το asset management, καθώς υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στις αγορές των εγχώριων αμοιβαίων κεφαλαίων και έντονη τάση να αυξηθούν σημαντικά τα κεφάλαια υπό διαχείριση. Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, η τράπεζα δημιουργεί wealth and asset management division στοχεύοντας να κατευθύνει περίπου 5 δις. ευρώ από τα 55 δις. ευρώ των καταθέσεών της σε asset management προϊόντα.

Ενδεικτικός είναι ο στόχος για 95 εκατ. ευρώ προμήθειες το 2022 από προϊόντα asset management και bank assurance που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην κερδοφορία της τράπεζας.

Αντίστοιχα, σημαντικές υπεραξίες αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, συνολικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά πως η ανοδική πορεία της κτηματαγοράς θα διατηρηθεί και πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια σε μια σειρά από περιοχές αλλά και κατηγορίες ακινήτων.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Μεγάλου στη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας που έχει κανονικό Banking licence από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εν λόγω δράση μάλιστα θα λειτουργήσει και ως μοχλός επέκτασης εκτός συνόρων.

Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε η συνεργασία με την ελληνική Natech, η οποία εδρεύει στα Ιωάννινα. Μέσω της συνεργασίας αυτής αναπτύσσεται μια πλατφόρμα με ευρωπαϊκό όραμα και προοπτική η οποία -με κόστος περίπου 40 εκατομμύρια θα ελαφρύνει τα καταστήματα και θα φέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ το 2025 μέσα από τις υπηρεσίες Buy Now, Pay Later και Banking as a Service.

Τέλος, στο σκέλος των «πράσινων» χρηματοδοτήσεων, η τράπεζα σχεδιάζει εκταμιεύσεις 4,1 δισ. ενώ αναμένει εισροές 3,5 δισ. σε «πράσινα» αμοιβαία κεφάλαια και 1,8 δισ. σε «πράσινα ομόλογα».

Παράλληλα, κομβικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων θα έχει και η μείωση των λειτουργικών εξόδων που θα επιτευχθεί με μείωση του προσωπικού μέσω εθελουσίων εξόδων, περιορισμού του δικτύου των καταστημάτων αλλά και ψηφιοποίηση πλήθους διαδικασιών.

Αισιοδοξία για την οικονομία

Ο κ. Μεγάλου τόνισε επίσης πως η κεφαλαιακή ενίσχυση επέτρεψε στην τράπεζα να μειώσει ταχύτατα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία εντός του έτους θα μειωθούν στο 8-9% έναντι 13% το 2021 και 45% το 2020. Επιπλέον, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εμφανίζεται αισιόδοξη για περαιτέρω μείωσή τους φτάνοντας στο επίπεδο του 3% μέχρι το 2025. Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι συνέπειες της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της αύξησης του πληθωρισμού δεν θα αλλάξουν δραστικά την εικόνα καθώς -και σε συνδυασμό με τις κάθε μορφής κρατικές ενισχύσεις- επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα καταφέρουν σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Όπως ανέφερε, «βαρόμετρο» για την πορεία της οικονομίας θα αποτελέσει η τουριστική περίοδος, με την τράπεζα να εκτιμά ότι τα έσοδα θα φτάσουν στα επίπεδα του 2019. Εφόσον συμβεί αυτό, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ αλλά και στην ψυχολογία της αγοράς, με την ανάπτυξη για το 2022 να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 3%-4% παρά την αρνητική συγκυρία.

Αντίστοιχα, ως το θέμα του πληθωρισμού, εκτίμηση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση προς το τέλος του έτους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα συνεχιστεί για πάντα και θα υπάρξει αποκλιμάκωση εντός του έτους. Έτσι στο τέλος της χρονιάς εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί πιο κοντά στο επίπεδο του 4% για να κλείσει μεσοσταθμικά κοντά στο 7% για να αποκλιμακωθεί κατακόρυφα τα επόμενα έτη, κοντά στο 2% μέχρι και το 2025. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, καθώς ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο επιθετικές προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ στην Ευρώπη η τράπεζα αναμένει ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο επίπεδο το 0% μέχρι το τέλος του 2022.

Αναφερόμενος τέλος στις επαφές με διεθνείς επενδυτές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βοστώνη έκανε λόγο για θετική ανταπόκριση, με τους συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν πως η τράπεζα πέρασε σε νέα εποχή και πως πλέον μπορεί να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και να εξετάζει τους τρόπους δημιουργίας αξίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης