ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επόμενη ημέρα για το φυσικό αέριο: LNG, νέες επενδύσεις και πράσινη μετάβαση

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), οι επενδύσεις σε εξορύξεις, αποθήκευση και μεταφορά και η προσήλωση στον στόχο της πράσινης μετάβασης. 

Αυτό είναι το τρίπτυχο, βάσει του οποίου διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Στη σκιά των προσπαθειών απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, της εκτίναξης των τιμών αλλά και στην ανάγκη να μην χαθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης, κυβέρνηση αλλά και επιχειρήσεις βάζουν μπροστά μια σειρά από φιλόδοξα πλάνα που έχουν τη δυναμική να αλλάξουν το χάρτη. Την ίδιας στιγμή, ζητούμενο παραμένει η προσήλωση στους στόχους της πράσινης μετάβασης, εξασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα και την ενεργειακή επάρκεια που έχει ανάγκη η χώρα.

Η πρώτη από αυτές τις αλλαγές έχει ήδη γίνει αισθητή και αφορά στη «στροφή» σε LNG σε συνέχεια των όσων συμβαίνουν στη Ρωσία. Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2022, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 6,18%, φτάνοντας στις 18,74 Τεραβατώρες (TWh), από 17,64 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Και η κομβική διαφορά είναι πως οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν στη χώρα από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που κάλυψε ποσοστό 43,23% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το παραπάνω εκφορτώθηκαν περίπου 9,02 TWh LNG από 21 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι περίπου 5,43 TWh από 9 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αφορά κυρίως σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία άγγιξαν τις 4,11 TWh, έναντι 1,12 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 45,57%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία (1,48 TWh), ενώ ακολουθούν η Νιγηρία (1,20 TWh), η Αίγυπτος (1,08 TWh) και το Ομάν (1,03 TWh), με την Ινδονησία (0,11 TWh) να βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, καθώς μεγάλα φορτία LNG έχουν ήδη αναχωρήσει από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη και ένα σημαντικό κομμάτι θα κατευθυνθεί προς τη Ρεβυθούσα.

Νέες επενδύσεις σε LNG

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, επέλεξε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για να παρουσιάσει στην αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Κάντρι Σίμπσον τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αλλά και τις ενέργειες που γίνονται με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και των οδεύσεων ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής στις τρεις υπάρχουσες στο νησί. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα αφενός αναβαθμίζει το ρόλο της αναφορικά με τις δυνατότητες υποδοχής LNG και αφετέρου δημιουργεί μια επιπλέον «ασπίδα» απέναντι στο ενδεχόμενο οριστικής και άμεσης, πλήρους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και άλλες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, οι οποίες αφορούν τις πλωτές πλατφόρμες αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU). Δύο από αυτές αναπτύσσονται στην Αλεξανδρούπολη και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο CEO της Gastrade Κ. Σιφναίος η πρώτη από αυτές αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023. Αντίστοιχα, η εταιρεία πριν από λίγες εβδομάδες κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για δεύτερο, «δίδυμο» FSRU στην περιοχή, και, σύμφωνα με τον κ. Σιφναίο το έργο βασίζεται στην ανάγκη της περιοχής της Αν. Ευρώπης να ενισχύσει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Αντίστοιχα, μέχρι τις αρχές του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το FSRU στη Διώρυγα της Κορίνθου. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Μονάδας Φυσικού Αερίου της Motor Oil – Διώρυγα Gas Ν. Σάτρας, μετά το απόλυτα επιτυχημένο μη δεσμευτικό market test, προβλέπεται η διενέργεια του binding market test κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, καθώς και η ολοκλήρωση των μελετών και η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης περί τα τέλη του έτους.

Τέλος, αίτηση στη ΡΑΕ για δημιουργία FSRU στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε και η Elpedison, με την εταιρεία να γίνεται έτσι ο τέταρτος «παίκτης» στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αυτή αγορά. Το εν λόγω έργο θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τις ανάγκες της στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος θα ενισχυθεί με την νέα μονάδα ισχύος 860 MW στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια από σήμερα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Ενέργεια: Η επόμενη ημέρα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης