ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρωμένος με «αγκάθια» ο δρόμος της αξιολόγησης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγώνα δρόμου ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα η αξιολόγηση κάνει η κυβέρνηση με πρώτο και σημαντικότερο σταθμό το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι πιστωτικά αρνητική (credit negative) για την Ελλάδα.

Οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν πως όσο αργεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αυξάνεται το ρίσκο νέων προβλημάτων ρευστότητας για την οικονομία και καθυστερεί η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, πλήττοντας έτσι την εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Moody’s οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν ως τον Ιούλιο, ενώ οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρες εκλογές.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s η χώρα μας χρειάζεται για πληρωμές ομολόγων απ' το Μάιο ως το Δεκέμβριο συνολικά 7,5 δισ. ευρώ.

Τα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν κυρίως οφειλές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φθάνει τα 5,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή θετικές για την ελληνική οικονομία είναι σε γενικές γραμμές οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2015.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και το εφεδρικό πακέτο μέτρων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Η Επιτροπή τονίζει ότι το 2015, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ήταν ηπιότερη (-0,2%) σε σχέση με το αναμενόμενο, λόγω της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίων. Η οικονομική ύφεση προβλέπεται να φτάσει το -0,3% το 2016, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις εξαγωγές και σε μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να στηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και να τονώσει τις επενδύσεις. Το 2017 αναμένεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Όσον αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί καθ’ όλη την περίοδο των προβλέψεων, σημειώνοντας ότι σε αυτό συνετέλεσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από την ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το πιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, από μία πιο αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

Πανηγυριζεί η κυβέρνηση για τις προβλέψεις της Κομισιόν

Στις προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρθηκε με δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας πως οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομική ανάκαμψη, δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει πως «οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Παράλληλα η κυρία Γεροβασίλη σπεύδει να σχολιάσει πως «αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο. Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης