Ελλάκτωρ: Αλλαγή σελίδας με ανεκτέλεστο 3,5 δισ. ευρώ και στροφή σε ΑΠΕ
Ανανεώθηκε:
Σε νέα σελίδα περνά ο όμιλος Ελλάκτωρ, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 αλλά και οι προβλέψεις της διοίκησης για το 2022 αποτυπώνουν ανάγλυφα τις θετικές εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε άλμα της τάξης του 5,7%, με την αγορά να επιβεβαιώνει την αλλαγή πορείας.
Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το 2021 έφερε κατακόρυφη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), καθώς διαμορφώθηκε στα 164,9 εκατ. ευρώ, έναντι 34,4 εκατ. ευρώ το 2020. Αντίστοιχα, το περιθώριο EBITDA εκτινάχθηκε στο 18% έναντι 4% το προηγούμενο έτος.
Για την ίδια περίοδο, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 915,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 2,6% σε σύγκριση με τη χρήση του 2020 όταν είχε διαμορφωθεί στα 892,3 εκατ. ευρώ. Ειδικά για το Δ΄ τρίμηνο του 2021, ο Κύκλος Εργασιών σημείωσε αύξηση 23,4%, φτάνοντας στα 277,8 εκατ. ευρώ έναντι 225,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Όσο για το 2022, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας, στόχος είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου.
Ειδικά στην περίπτωση της Άκτωρ, του κατασκευαστικού δηλαδή βραχίονα, το ανεκτέλεστο έργο ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ υπάρχουν ήδη συμφωνίες αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ανεκτέλεστο σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2022. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας το «γύρισμα» της εταιρείας, ανέφερε πως ήδη τα αποτελέσματα του κατασκευαστικού κλάδου είναι οριακά, έναντι μεγάλων ζημιών στο παρελθόν ενώ στόχος της εταιρείας είναι στο τέλος του 2022 να καταγράφει θετικές ταμειακές ροές.
Και προέβλεψε ότι το ποσοστό της λειτουργικής κερδοφορίας στο τέλος του έτους θα είναι καλύτερο από αυτό του 2021.
Μάλιστα, τόνισε ότι στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια θα «τρέξουν» κατασκευαστικά έργα αξίας 13 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως εξάλλου κάνει σταθερά στα μεγάλα έργα της χώρας.
Στόχο το 1,2 Gigawatt σε ΑΠΕ
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία και στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου ήδη διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στη χώρα. Στόχος είναι μέχρι το 2025 να προσθέσει έργα συνολικής ισχύος επιπλέον 370 Megawatt, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της στα 1,2 Gigawatt. Μάλιστα, ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι το 71% των εσόδων του ομίλου προέρχονται από βιώσιμες δραστηριότητες.
Αναφερόμενος στο έργο της Αττικής Οδού, τόνισε πως η Ελλάκτωρ θα είναι ανάμεσα στους διεκδικητές, μαζί με τον όμιλο ΑΒΑΞ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια για να καλύψει τις ανάγκες του έργου το 2024. Σχολιάζοντας την άνοδο των τιμών των οικοδομικών υλικών, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις συμπεριλαμβάνονται στα οικονομικά αποτελέσματα, όμως έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για τη μέθοδο της αναθεώρησης.
Ειδικά δε στη Ρουμανία, όπου πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή το 50% του κατασκευαστικού έργου της εταιρείας, υπάρχει μοντέλο αυτόματης αναθεώρησης. Πάντως, τόνισε πως η μεγαλύτερη άνοδος στις τιμές πραγματοποιήθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2021 και ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπισή τους.