ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς κερδοσκοπούν οι αμερικανικές τράπεζες με το ρωσικό χρέος

Πώς κερδοσκοπούν οι αμερικανικές τράπεζες με το ρωσικό χρέος
Οι συναλλαγές είναι νόμιμες και προσοδοφόρες αλλά ταυτόχρονα άκρως κερδοσκοπικές και υπόκεινται σε μεγάλο ρίσκο Unsplash

Μπορεί να αποχώρησαν από τη Ρωσία, όμως οι αμερικανικές τράπεζες συνεχίζουν να κερδίζουν από τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το CNN Businness το μαζικό και βίαιο «ξεπούλημα» ρωσικών ομολόγων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που ακολούθησαν δημιούργησαν ευκαιρία γρήγορου πλουτισμού χάρη σε ένα νέο και αρκετά περίπλοκο μοντέλο αγορών ρωσικών ομολόγων και ταυτόχρονα ασφαλίστρων κινδύνου σε αυτά.

Ο τρόπος που επιτυγχάνεται είναι αν κάποιος αγοράσει πολύ φθηνά ρωσικά ομόλογα και μαζί με αυτά συμβόλαια ασφάλισης κινδύνου, τα γνωστά μας Credit Default Swaps (CDS) που γνωρίσαμε κατά την ελληνική κρίση.

Υπό κανονικές συνθήκες η συναλλαγή αυτή δεν βγάζει νόημα. Όμως δεν μιλάμε για κανονικές συνθήκες καθώς η ανάγκη των θεσμικών επενδυτών να απαλλαγούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από οτιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία σημαίνει πως οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν ταχύτερα από ό,τι αυξήθηκε το κόστος για την ασφάλισή τους.

Σε απόλυτους αριθμούς, το κόστος για την ασφάλιση του ρωσικού χρέους αυξήθηκε στις 4.300 μονάδες βάσης στις 5 Απριλίου, από 2.800 την προηγούμενη ημέρα.

Ταυτόχρονα, η αξία των ομολόγων μειώθηκε ακόμη περισσότερο - με τα ομόλογα να λήγουν το 2028 να διαπραγματεύονται σε μόλις 0,34 σεντς ανά δολάριο ονομαστικής αξίας τους. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τον Economist, το κόστος για να ασφαλίσει κανείς ρωσικά ομόλογα αξίας 10 εκατ. δολαρίων ανέρχεται σε λίγο πάνω από 4 εκατ. δολάρια.

Έτσι, οι κερδοσκόποι δείχνουν να βγαίνουν κερδισμένοι σε κάθε ενδεχόμενο. Αν τα ρωσικά ομόλογα δεν «σκάσουν», έχουν αγοράσει πάρα πολύ φθηνά ενώ αν η οικονομία χρεοκοπήσει θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα από τα ασφάλιστρα.

Τα ρωσικά ομόλογα διαπραγματεύονται με μανία, δήλωσε στο CNN Business ο Philip M. Nichols, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις και καθηγητής στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Υπάρχουν πολλοί κερδοσκόποι που αγοράζουν αυτά τα ομόλογα που έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά και βρίσκονται στα πρόθυρα να γίνουν σκουπίδια», είπε.

Και για του λόγου το αληθές, hedge funds όπως η Aurelius Capital Management, η GoldenTree Asset Management και η Silver Point Capital έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις ρωσικές αγορές, κυρίως με την αγορά εταιρικών ομολόγων, ανέφεραν οι Financial Times στα τέλη Μαρτίου.

Αντίστοιχα, αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs διευκολύνουν αυτές τις συναλλαγές, φέρνοντας σε επαφή πελάτες που θέλουν να κλείσουν τις θέσεις τους με hedge funds που έχουν υψηλότερη ανοχή κινδύνου και λιγότερους ηθικούς φραγμούς σχετικά με την αγορά ρωσικού χρέους.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της JPMorgan αναφέρουν ότι ενεργούν ως μεσάζοντες, απλώς προσπαθώντας να βοηθήσουν τους πελάτες. «Ως διαπραγματευτής, βοηθάμε τους πελάτες να μειώσουν τους κινδύνους τους και να διαχειριστούμε την έκθεσή τους στη Ρωσία στις δευτερογενείς αγορές. Καμία από τις συναλλαγές δεν παραβιάζει τις κυρώσεις ούτε ωφελεί τη Ρωσία», τονίζουν.

Οι συναλλαγές είναι νόμιμες και προσοδοφόρες, είπε ο Nichols, αλλά ταυτόχρονα άκρως κερδοσκοπικές και υπόκεινται σε μεγάλο ρίσκο, που εξαρτάται από τις εξελίξεις αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν μια ανησυχητική αποσύνδεση μεταξύ της Wall Street και της πραγματικής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας: Συνήθως, οι επενδυτές βασίζουν την αποτίμησή τους για το ρωσικό χρέος στο αν θα αποπληρωθεί ή όχι. Και η πιθανότητα να αποπληρωθεί θα εξαρτηθεί από την ισχύ και ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας.

Όμως στην περίπτωσή μας αυτό δεν ισχύει, καθώς οι νέες κυρώσεις που εμπόδισαν την πρόσβαση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε δολάρια που είχαν σε αμερικανικές τράπεζες, αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες η Ρωσία να χρεοκοπήσει. Και όμως, σε πείσμα των παραπάνω, οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να αγοράζουν μανιωδώς καθώς στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το ρητό «μονά-ζυγά δικά τους».