Odile Renaud-Basso (EBRD) στο CNN Greece: Κορυφαία προτεραιότητα η πράσινη μετάβαση
Ανανεώθηκε:
Η πράσινη μετάβαση παραμένει κορυφαία προτεραιότητα τόσο για την EBRD όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD), Odile Renaud-Basso μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece.
Ταυτόχρονα, αναφέρει πως η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομική προσιτότητα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στην Ευρώπη, προσθέτοντας πως η EBDR θα βοηθήσει τις πληγείσες χώρες να αντιμετωπίσουν άμεσα τις ανησυχίες τους σχετικά με την ενέργεια.
Ειδικά για την Ελλάδα η κυρία Renaud-Basso τονίζει πως η EBRD υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση, συνεργαζόμενη στενά με τις ελληνικές αρχές, τη ΔΕΗ και άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, όπως τα ΕΛΠΕ, ο Μυτιληναίος και η Τέρνα.
Παράλληλα, αναφερόμενη στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι επενδυτικές τράπεζες, τονίζει πω η χρηματοδότηση έργων από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει τις αλλαγές που χρειάζονται οι χώρες. Χρειάζονται επίσης υποστήριξη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος.
Ποιος είναι ο ρόλος μιας αναπτυξιακής τράπεζας σε μια εποχή άφθονης ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων;
Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών, όπως η EBRD, είναι πολύ σημαντικός, καθώς προσφέρουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, επιχειρηματικές συμβουλές και υποστηρίζουμε μεταρρυθμίσεις πολιτικής και έργα τεχνικής συνεργασίας. Συνεργαζόμαστε και προσελκύουμε άλλους επενδυτές, αλλά λειτουργούμε και ως καταλύτης για την προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων.
Η εμπειρία μας δείχνει ότι η χρηματοδότηση έργων από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει τις αλλαγές που χρειάζονται οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Χρειάζονται επίσης υποστήριξη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος.
Χρησιμοποιούμε την τεχνική μας ειδημοσύνη για να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων και έχουμε τα οικονομικά μέσα για να προσελκύσουμε άλλους παίκτες σε συγχρηματοδοτήσεις. Η δέσμευσή μας στις χώρες στις οποίες επενδύουμε, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά και ενθαρρύνει άλλους επενδυτές να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν αυτές οι χώρες.
Η ΕBRD συμπληρώνει – αντί να αντικαθιστά – τις ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης. Επενδύουμε όπου μπορούμε να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία. Για παράδειγμα, μέσω του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συνδυάσουμε δάνεια με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διαχειρίζεται η EBRD, με χρηματοδότηση από την ίδια την ΕBRD, καθώς και χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές και εμπορικές τράπεζες, για να επιτύχουμε σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Με ποιους τρόπους έχει αλλάξει ο ρόλος της EBRD λόγω της τρέχουσας κατάστασης και ποια μέτρα έχετε πάρει για να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης;
Η EBRD υιοθέτησε μια πολύ σαφή θέση από την αρχή και ήταν η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πρόσβαση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους πόρους της ΕBRD έχει επίσημα ανασταλεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα χρηματοδότηση έργων ή δραστηριοτήτων τεχνικής συνεργασίας σε καμία από τις δύο χώρες. Επιπλέον, η Τράπεζα κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων της για την αναστολή ή την ακύρωση περαιτέρω εκταμιεύσεων χρηματοδότησης για υφιστάμενα έργα.
Επίσης, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι έχουμε κλείσει τα γραφεία μας στη Μόσχα και στο Μινσκ.
Γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος έχει πολλές σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην Ευρώπη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία της EBRD για να βοηθήσουμε την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες που πλήττονται άμεσα από την κρίση, μέσω ενός πακέτου ανθεκτικότητας αρχικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, τη βοήθεια των δήμων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτό το πακέτο αποτελεί την αρχική αντίδραση της EBRD και θα συνεργαστούμε με τους εταίρους και τους δωρητές μας για να το αναπτύξουμε γρήγορα.
Η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομική προσιτότητα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στην Ευρώπη και οι χώρες λαμβάνουν επείγοντα μέτρα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η εισβολή έχει επιδεινώσει την κρίση.
Υπάρχει βραχυπρόθεσμη επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις χώρες που είτε βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας είτε βασίζονται στο φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο στη διαδικασία σταδιακής κατάργησης της χρήσης του άνθρακα.
Πρόσφατα δημοσιεύσαμε τις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη των χωρών στις οποίες επενδύουμε και υπογραμμίσαμε πώς οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της αναμενόμενης ανάπτυξης πολλών χωρών.
Ενώ συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε ότι η δραστηριοποίηση μας ευθυγραμμίζεται με την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, θα παίξουμε τον ρόλο μας και θα βοηθήσουμε τις πληγείσες χώρες να αντιμετωπίσουν άμεσα τις ανησυχίες τους σχετικά με την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης αγορών ενέργειας έκτακτης ανάγκης, για την αντιστάθμιση της διακοπής των εισαγωγών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, την αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου και των οδών εφοδιασμού.
Είναι σημαντικό ότι η κρίση οδηγεί σε επαναξιολόγηση της ενεργειακής ασφάλειας και ενισχύει την σημασία και την αξία των μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την επιτάχυνση της διαφοροποίησης και της απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες. Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης είναι σίγουρα μια πρόκληση –ειδικά βραχυπρόθεσμα– ωστόσο, είναι μια ευκαιρία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, επειδή η βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας βρίσκεται σε τέλεια ευθυγράμμιση με την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Πώς μπορεί η EBRD να βοηθήσει την Ελλάδα και τις τοπικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και η άνοδος του πληθωρισμού, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;
Όπως έχω ήδη πει, γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος έχει πολλές σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε.
Κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα, συζήτησα με τον Πρωθυπουργό και μέλη της Κυβέρνησης, καθώς και με τους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson, Johannes Hahn και Μαργαρίτη Σχοινά, για τις συνέπειες του πολέμου και την υποστήριξή μας. Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και ορισμένους πελάτες μας και να ακούσω τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους.
Υπάρχει ανάγκη για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και για ενεργειακή ανεξαρτησία. Παρατηρούμε επίσης μεγάλη διάθεση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Ο ελληνικός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας ξεκινά έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό, τερματίζοντας την εξάρτησή του από τον λιγνίτη και αντικαθιστώντας τον με μια ευρεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μερικές μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου με πολύ μικρότερη ανθρακική ένταση.
Η EBRD υποστηρίζει αυτήν την πράσινη μετάβαση, συνεργαζόμενη στενά με τις ελληνικές αρχές, τη ΔΕΗ και άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, όπως τα ΕΛΠΕ, ο Μυτιληναίος και η Τέρνα.
Ποια είναι η στρατηγική σας για να βοηθήσετε την Ελλάδα να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζετε προς αυτή την κατεύθυνση;
Υπάρχει μια σημαντική ευθυγράμμιση μεταξύ του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της στρατηγικής της EBRD για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα με την οποία ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέρος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη συνεργασία.
Λαμβάνοντας υπόψη την εστίασή μας στον ιδιωτικό τομέα και χάρη στη σημαντική μας εμπειρία στο συνδυασμό επενδύσεων, τεχνικής βοήθειας και πολιτικής δέσμευσης για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, είμαστε ένας εταίρος που υποστηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της ανάπτυξης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με υψηλά πρότυπα ποιότητας και υπό το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που επιβάλλεται βάσει των κανονισμών.
Έχουμε υπογράψει μία επιχειρησιακή συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση και την ανάπτυξη δανείων με ευνοϊκούς όρους ύψους έως και 500 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, παράλληλα με έως και 500 εκατ. ευρώ ιδίων πόρων της EBRD για έργα στον ιδιωτικό τομέα.
Η συνεργασία Ελλάδας- EBRD θα επικεντρωθεί σε πέντε τομείς προτεραιότητας: την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, τον εξαγωγικό προσανατολισμό, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία (έρευνα και ανάπτυξη).
Έχουμε ήδη αρχίσει να συζητάμε κάποια πιθανά έργα και ελπίζω να μπορούμε να ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες πολύ σύντομα.
Τι θα κάνει η EBRD για να επιταχύνει την «πράσινη μετάβαση» στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα; Έχετε διαθέσει κεφάλαια ειδικά για αυτόν τον σκοπό;
Από την ίδρυση της η EBRD έχει υιοθετήσει μια φιλόδοξη προσέγγιση όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, αλλά και η κλιματική κρίση γενικότερα, υπογραμμίζουν ξεκάθαρα πόσο σημαντική και σχετική είναι αυτή η προσέγγιση.
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σχεδίων ενεργειακής απόδοσης όχι μόνο θα επιτρέψει τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά επίσης, από στρατηγική άποψη, θα συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης ορισμένων χωρών.
Τα φιλόδοξα σχέδια της Ελλάδας θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσω μιας επιταχυνόμενης αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τροφοδοτούμενη από μεγιστοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης και όλων των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ.
Με τις σημερινές τιμές των ορυκτών καυσίμων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον η φθηνότερη μορφή ενέργειας παντού. Η Ελλάδα είναι προικισμένη με άφθονο ήλιο και άνεμο που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν όχι μόνο την ίδια την χώρα, αλλά και εξαγωγές σε άλλες χώρες.
Ορισμένες από τις σημαντικότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ελλάδας, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια, παραμένουν αναξιοποίητες. Ελπίζουμε πολύ σύντομα ότι ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που έχει προετοιμαστεί με την υποστήριξη της EBRD, θα επιτρέψει την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες.
Η πράσινη μετάβαση παραμένει κορυφαία προτεραιότητα τόσο για την EBRD όσο και για την ελληνική κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πράσινα έργα στη χώρα, όπως ήδη κάνουμε μέχρι τώρα. Πέρυσι για παράδειγμα, περισσότερες από τις μισές επενδύσεις μας στην Ελλάδα είχαν περιβαλλοντικά οφέλη. Από επενδύσεις σε πράσινα ομόλογα μέχρι την υποστήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινων κτιρίων, έχουμε υποστηρίξει μερικά από τα πιο φιλόδοξα έργα της χώρας.
Με χαροποίησε ιδιαίτερα που είδα ότι ένα από τα έργα που έχουμε υποστηρίξει, το νέο ηλιακό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη που είναι και το μεγαλύτερο πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η EBRD είναι ηγέτιδα δύναμη σε χρηματοδοτήσεις έργων με περιβαλλοντικά οφέλη και στοχεύει να γίνει κατά πλειοψηφία πράσινη τράπεζα έως το 2025, αφιερώνοντας περισσότερο από το 50% των συνολικών επενδύσεών της σε πράσινα έργα.