ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερταμείο: Καταλύτης ανάπτυξης τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία

Υπερταμείο: Καταλύτης ανάπτυξης τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία
Το Υπερταμείο μπορεί να αποτελέσει ένα όχημα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα Φωτογραφία αρχείου

Τη σημασία των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων ως καταλύτη ανάπτυξης, ανέδειξε η συζήτηση που οργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, εκτίμησε ότι οι επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερες ευκαιρίες, τις οποίες προσφέρει η χώρα μας, έχοντας μια νέα στρατηγική τοποθέτηση που γίνεται πράξη με οχήματα, μεταξύ άλλων, και από το Υπερταμείο. Ειδικότερα ανέφερε ότι το Υπερταμείο μπορεί να αποτελέσει ένα όχημα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, λόγω της ισχυρής εταιρικής του διακυβέρνησης. Ως παραδείγματα προσέλκυσης επενδύσεων ανέφερε την υλοποίηση μεγάλων διαγωνισμών όπως για παράδειγμα για την Αττική Οδό, που δίνει το στίγμα αλλά και τη δυναμική της Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό ο οποίος υλοποιείται ακριβώς εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης με έντονο και διεθνές ενδιαφέρον, γεγονός που τεκμηριώνει την προσέγγιση ότι η Ελλάδα είναι ένα «ασφαλές καταφύγιο σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών». Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που προωθεί το Υπερταμείο, ένα project τεράστιας σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό που έχει μπει σε στάδιο υλοποίησης καθώς ο πρώτος διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα βγει στον αέρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος του Υπερταμείου Κώνσταντίνος Δερδεμέζης ανέφερε στο CNN Greece πως είναι έτοιμο να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και τα ζητούμενα που έθεσαν η πρόσφατη πανδημία και το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας.

«Ο ρόλος μας είναι να αποτελούμε στρατηγικό επενδυτή και ταυτόχρονα αξιόπιστο διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως για την επίτευξη αυτού του στόχου το Υπερταμείο είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική και να υιοθετήσει μια νέα κουλτούρα με γνώμονα τη δημιουργία αξίας τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους πολίτες. Έτσι, δεν θα περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων στις θυγατρικές του αλλά θα είναι πολύ πιο ενεργό στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα από το εξωτερικό, επιχειρεί να εμπλουτίσει το όραμα και την εργαλειοθήκη του με μεταρρυθμιστικά και άλλα εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διοικητική αποτελεσματικότητα, να διευρύνουν την επενδυτική μας περίμετρο και να συμβάλουν στην επίτευξη του μέγιστου οικονομικού αποτελέσματος των θυγατρικών του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Φόρουμ των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων (IFSWF) Duncan Bonfield, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο μετασχηματισμός προς την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη υποστηρίζεται σε σημαντικό βαθμό, από τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, το 25% επενδύσεων των επενδυτικών ταμείων είχε ESG προσανατολισμό έναντι 71% μόλις έναν χρόνο μετά. Και αυτό συμβαίνει όχι επειδή είναι γενναιόδωρα, αλλά επειδή υπάρχει σημαντική επιστροφή από αυτού του τύπου επενδύσεις. Γι' αυτό και αναδεικνύονται τέτοιου είδους ευκαιρίες. Η επενδυτική ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε λύσεις που μειώνουν το αποτύπωμα του άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακριβώς αυτή την αυξημένη επενδυτική ζήτηση θα πρέπει να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία.

Ο Συντονιστής του One Planet Sovereign Wealth Funds Network Lawrence Yanovitch, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα επικεντρώνει την προσοχή της στις επενδυτικές λύσεις που μειώνουν τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής και είναι πλέον σε θέση να βοηθήσει την Ευρώπη να ηγηθεί σε θέματα οικολογικής μετάβασης».

Τέλος, ο Διευθυντής Στρατηγικής της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας BPIFrance Xavier Tessier επεσήμανε ότι κατά την πανδημία τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία ενίσχυσαν την οικονομία συμβάλλοντας στη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης. Επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για μακροπρόθεσμη στρατηγική, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την ανάγκη συνεργασιών, ο κ. Tessier, ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασίες, οι οποίες επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένου του Κόλπου. Υπογράμμισε τη σημασία της κοινής βάσης συνεννόησης, δηλαδή της ανάπτυξης με κριτήρια ESG. Τόνισε την προοπτική διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας, πέραν των εθνικών συνόρων του κάθε Ταμείου, γεγονός για το οποίο η συνεργασία μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υπογράμμισε τέλος τη σημασία εστίασης της χρηματοδότησης στην καινοτομία και στο scaleup ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.