ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από το DBRS Morningstar

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από το DBRS Morningstar
Η αναβάθμιση της αξιολόγησης αντανακλά την καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση των οικονομικών και δημόσιων οικονομικών της Κύπρου κατά το 2021 AP Photo/Petros Karadjias

Ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης DBRS Morningstar αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από BBB (Low) σε «ΒΒΒ». Παράλληλα, αναθεώρησε και την προοπτική από θετική σε σταθερή.

Ο Οίκος DBRS αιτιολογεί την απόφασή του, για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας σε «ΒΒΒ», στη βάση της συνετούς πολιτικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους, των ιστορικά θετικών επιδόσεων της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την ικανότητα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωζώνη και του ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με τον Οίκο, η αναβάθμιση της αξιολόγησης αντανακλά την καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση των οικονομικών και δημόσιων οικονομικών της Κύπρου κατά το 2021 και την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές στην προσπάθεια μείωσης του χρέους της Κύπρου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πανδημία.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης, η κυπριακή οικονομία ξεπέρασε το προ-πανδημικό επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά το 2021, παρά τη μερική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Η δημοσιονομική αποκατάσταση έχει προχωρήσει πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2021, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται στο 1,8% του ΑΕΠ από 5,6% του ΑΕΠ το 2020, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης των εσόδων. Ο Οίκος σημειώνει ότι η Κύπρος επέστρεψε σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αυξημένος δείκτης δημόσιου χρέους της Κύπρου μειώθηκε από 115,0% του ΑΕΠ το 2020 σε 103,9% του ΑΕΠ το 2021.

Επιπλέον, στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο περιορισμένος αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αποτελούν υποστηρικτικούς παράγοντες για την αναβάθμιση. Η βελτίωση στη Δημοσιονομική Διαχείριση και Πολιτική, το Χρέος και τη Ρευστότητα, καθώς και στη Νομισματική Πολιτική και Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα είναι βασικοί παράγοντες για την αναβάθμιση.

Η κυβέρνηση, καταλήγει ο κ. Πετρίδης, παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης της Κύπρου, την προώθηση βιώσιμης ανάκαμψης και την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας.