ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σίμπσον: Θα αντικαταστήσουμε τα δύο τρίτα του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους

Σίμπσον: Θα αντικαταστήσουμε τα δύο τρίτα του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους
Σε ερώτηση του CNN Greece, η Επίτροπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδικό ταμείο για χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας AP Photo/Virginia Mayo

Υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να καλύψουν τις ανάγκες της θερινής σεζόν, όταν και η ζήτηση είναι χαμηλότερη, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου στόχος είναι να αντικαταστήσουμε τα 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για δύο βασικές προτεραιότητες, η πρώτη ότι είναι εξασφαλισμένη η προσφορά και η δεύτερη ότι μπορούμε να παραδώσουμε ενέργεια σε οικονομικά επίπεδα. Για το σκοπό αυτό «συμφωνήσαμε να διαφοροποιήσουμε τις οδούς διάθεσης, να αναπτύξουμε ΑΠΕ και να διαχειριστούμε την κατανάλωση» τόνισε, προσθέτοντας ότι βραχυπρόθεσμα θα χρειαστούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους λήψης ενέργειας. Ξεκαθάρισε πως μόνο με καθαρή μετάβαση μπορούμε να πάμε σε μια βιώσιμη ενέργεια καθώς «κανείς δεν μπορεί να πάρει όμηρο τον ήλιο και τον άνεμο».

Μάλιστα, προανήγγειλε πως το Μάιο θα υπάρξει κατεύθυνση για το πώς μπορεί να επιταχυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδικό ταμείο για χρηματοδότηση αυτών των δράσεων, εφόσον υπάρξει σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με τον τρόπο αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, τόνισε πως μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούμε να απαλλαγούμε από τα 2/3 του ρωσικού αερίου. Από αυτά το 1/3 θα γίνει με φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές ενώ το υπόλοιπο 1/3 θα προκύψει από «καθαρό» αέριο, βιοέριο, και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και από εξοικονόμηση ενέργειας μέσω μείωσης της κατανάλωσης. Ανέφερε πάντως πως αν υπάρξει πλήξης διατάραξη της προσφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου, θα πρέπει να εφαρμόσουμε εργαλεία που δεν είναι σύμφωνα με τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης.

Αναφορικά με τον East Med ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο παρατηρητή καθώς χρηματοδοτεί το cost benefit analysis ενώ ξεκαθάρισε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Όπως τόνισε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αν όλα τα έργα που σχεδιάζονται και αφορούν την πράσινη μετάβαση παραδοθούν, η εξοικονόμηση και η επιπλέον παραγωγή θα καλύψει πλήρως την προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ανέφερε πάντως ότι η Ρωσία πλέον δεν είναι αξιόπιστος εταίρος και πως εν τέλει κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια. Μάλιστα, για το ίδιο θέμα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως οι απειλές Πούτιν είναι «σαν να πυροβολεί τα πόδια του και να περιμένει ότι τα θραύσματα θα πλήξουν τους γύρω του» καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του ρωσικού προϋπολογισμού βασίζεται στην πώληση φυσικού αερίου.