Σχοινάς: Δεν υπάρχει πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας στην Ευρώπη
Την βεβαιότητά του ότι δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει κανένα θέμα διατροφικής ασφάλειας στην Ευρώπη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, που ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια ανθρώπου και μάλιστα οι εισροές αυτές μπορούν ακόμα και να βοηθήσουν τις χώρες υποδοχής.
Αναφερόμενος στο κομμάτι της αυτάρκειας τροφίμων, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως η Ευρώπη όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά αντίθετα είναι εξαγωγέας τροφίμων. Στον αντίποδα, μείζον αναμένεται να είναι το πρόβλημα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής οι οποίες και έχουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές σιτηρών από Ουρκανία και Ρωσία. Τόνισε δε ότι ελπίζουμε να μη χαθεί η καλλιεργητική χρονιά που ξεκινάει Σεπτέμβριο-Οκτώβριο ενώ προανήγγειλε χαλάρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και άλλων περιοριστικών μέτρων για την ευρωπαϊκή γεωργία, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως η αύξηση στο σιτάρι ήταν άμεση και πολύ μεγάλη, φτάνοντας ακόμη και στο 70%, ενώ η ΕΕ χαλαρώνει κάποιες από τις πρόνοιες της πράσινης μετάβασης ώστε να δώσει περισσότερες δυνατότητες τους ευρωπαίους αγρότες, ώστε να παράξουν περισσότερο.
Ειδικά δε για την Ουκρανία, τόνισε πως, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα κατά την ανοιξιάτικη συγκομιδή, η Πολωνία θα διαθέσει στρατηγικά αποθέματα στους αγρότες προκειμένου να λειτουργήσουν τα μηχανήματά τους.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, χαρακτήρισε ιδιαίτερα γενναιόδωρο και φιλόδοξο το καθεστώς προσωρινής προστασίας που δόθηκε σε όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τόνισε πως η πιο άμεση ανάγκη είναι η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, με σημαντικά βήματα να έχουν γίνει στον τομέα αυτό, ενώ παράλληλα διατίθενται 10.000 κλίνες με σκοπό την άμεση προσφορά υγείας. Χτύπησε πάντως καμπανάκι για κινδύνους trafficking και εμπορίας γυναικών και παιδιών αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ειδική έμφαση στα θέματα προστασίας ανηλίκων και γυναικών.
«Θα δούμε αν τα δύσκολα είναι μπροστά η πίσω μας» κατέληξε ο κ. Σχοινάς, αναφέροντας πως το βασικό είναι η διάρκεια του πολέμου, και αν θα εξελιχθεί σε «παγωμένη σύγκρουση» με πολύμηνη διάρκεια, που θα ήταν και το χειρότερο σενάριο.