Την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία σηματοδοτεί η 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση
Ανανεώθηκε:
Με το βλέμμα στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ενισχυμένη εποπτεία διεξάγεται η 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα.
Τα θέματα είναι φλέγοντα και στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν μεταξύ άλλων το ύψος του κατώτατου μισθού, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το νέο σύστημα ελέγχων της εφορίας και ζητήματα για υπερχρεωμένους δανειολήπτες.
Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προβλέπει η Ελλάδα να εξέλθει από την ειδική αξιολόγηση τον Αύγουστο και στη συνέχεια να εξετάζεται ανά εξάμηνο, όπως ισχύει για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση (μέχρι τη στιγμή που η χώρα μας θα εξοφλήσει το 75% των δανείων).
Εάν εξασφαλιστεί μια ακόμα πετυχημένη αξιολόγηση, η 14η κατά σειρά ανοίγει ο δρόμος για μια ακόμα δόση της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ., η οποία, όμως, δεν είναι η τελευταία παρ' ότι ο επίσημος χρόνος της εποπτείας τελειώνει. Παραμένει σε εκκρεμότητα μια δόση, η οποία είναι επί του παρόντος «ορφανή» αξιολόγησης. Πρόκειται για τη δόση η οποία θα είχε καταβληθεί το καλοκαίρι του 2019 αλλά η τότε αξιολόγηση «προσέκρουσε» στις κάλπες.
Έως τα τέλη Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για τον τρόπο και το χρόνο εκταμίευσης της δόσης σε εκκρεμότητα, έχοντας ως δεδομένο ότι το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας ορίζει εκταμίευση δόσης μετά από την πιστοποίηση ολοκλήρωσης των συμφωνημένων προαπαιτούμενων.