H Gazprom ζήτησε από τις ελληνικές εταιρείες να μετατρέψουν τις πληρωμές τους σε ρούβλια
Ανανεώθηκε:
Στις 20 Μαΐου θα κληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας να πληρώσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που αφορούν στην κατανάλωση Απριλίου, εγκρίνοντας την μετατροπή των ποσών από ευρώ σε ρούβλια.
Πηγές αναφέρουν πως η Gazprom απέστειλε και στις ελληνικές εταιρείες - πελάτες της ειδοποίηση σχετικά με τον νέο τρόπο πληρωμής, όπως αυτός ορίζεται από το διάταγμα Πούτιν.
Με απλά λόγια οι αγοραστές του ρωσικού αερίου θα πληρώνουν μεν σε ευρώ (όπως στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας), ωστόσο θα πρέπει να ανοίξουν στην Gazprom Bank και δεύτερο λογαριασμό όπου εκεί ο ενεργειακός παραγωγός θα μεταφέρει τα ποσά μετατρέποντάς τα σε ρούβλια.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το διάταγμα Πούτιν αφορά στην πληρωμή δόσης της 20ης Μαΐου και όχι της 20ης Απριλίου, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση. Κι αυτό επειδή ο νέος τρόπος πληρωμής έχει να κάνει με ποσότητες αερίου που θα παραληφθούν μετά την 1η Απριλίου.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπενθυμίζεται ότι παραλαμβάνει ετησίως ποσότητες της τάξης των 2 δισ. κυβικών μέτρων από την Gazprom βάσει πολυετούς συμβολαίου που έχει συνάψει μαζί της. Ως προς τον τρόπο ανταπόκρισης της ελληνικής δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου, αυτός θα καθοριστεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η κίνηση Πούτιν αν κριθεί και από το μέγεθος της αντίδρασης της αγοράς φυσικού αερίου TTF και των χρηματιστηρίων είναι διαχειρίσιμη.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων συνεχίζουν εντατικά τα σχέδιά τους για το κλείδωμα εναλλακτικών πηγών ενέργειας που θα παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια εφοδιασμού στην ελληνική αγορά. Αν το Κρεμλίνο κόψει την παροχή τότε αυτόματα η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας κινείται σε οριακή κατάσταση και ιδίως της ηλεκτροπαραγωγής, η οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο.
Ετσι, αν το ρωσικό αέριο σταματήσει να φτάνει στην Ελλάδα, θα απαιτηθούν επιπρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ο ανεφοδιασμός των τριών δεξαμενών θα πρέπει να είναι αδιάλειπτος κάθε μήνα με πρόσθετα μηνιαία φορτία της τάξης της μίας τεραβατώρας. Ηδη έχουν γίνει σχετικοί προγραμματισμοί για τον Απρίλιο.
Επιπλέον, μέχρι το καλοκαίρι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη θα πρέπει να λειτουργούν με φειδώ, ώστε να είναι διαθέσιμες σε ακραίες καιρικές συνθήκες τους θερινούς μήνες.
Την περίοδο της άνοιξης τα φορτία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Το ελληνικό σύστημα θα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα το καλοκαίρι, οπότε και η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνει κατακόρυφα. Πέραν αυτών μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος ενός γιγαβάτ, όπως της ΔΕΗ και της εταιρείας ΗΡΩΝ θα λειτουργήσουν με καύσιμο το πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.