ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βλέπει «κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού» η Λαγκάρντ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Δεν βλέπει «κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού» η Λαγκάρντ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει την ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό, εκτιμά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Thomas Lohnes /Pool Photo via AP)

Υποχώρηση στο 2,3% προβλέπεται ότι θα είναι ο δείκτης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία εδώ κι ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ακόμη ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει την ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό, ακόμη και αν αυξήσει τον πληθωρισμό εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το Σάββατο.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποδηλώνουν πραγματικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού», τόνισε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γερμανία: Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ να αξιοποιηθεί διαφορετικά λόγω του πολέμου

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ προτείνει να αξιοποιηθεί μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για την Ουκρανία. Το Ταμείο Ανάκαμψης είχε συσταθεί για να βοηθήσει τις χώρες του μπλοκ να ανασυγκροτηθούν μετά την πανδημία του κορωνοϊού, να αξιοποιηθεί διαφορετικά δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεδομένης της αλλαγής της κατάστασης είμαι ανοιχτός στην προτεραιοποίηση των διαθέσιμων πόρων», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ο Λίντνερ πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται είναι «επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά όχι άλλες κρατικές δαπάνες και αναβληθείσες μεταρρυθμίσεις».

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για να αποφευχθεί ο οικονομικός κατακερματισμός εξαιτίας της πανδημίας οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν το 2020 να δανειστούν από κοινού 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους ώστε να είναι πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.

Σε μερικές εβδομάδες η ΕΕ θα συζητήσει αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο κοινό δανεισμό ώστε να μπορεί το μπλοκ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.