Τι προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις έκλεισε η συμφωνία θεσμών-κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ξεπερνούν τα 110 δις ευρώ.
Σύμφωνα με αυτή τα «κόκκινα» δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία εξαιρούνται των πωλήσεων σε funds μέχρι το τέλος του 2017, γεγονός που συνεπάγεται ότι από το 2018 απελευθερώνονται οι πωλήσεις τους.
Βασική προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία αυτής να μην ξεπερνά τις 140.000 ευρώ για τον άγαμο, ποσό που θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.
Στα «κόκκινα» δάνεια συμπεριλαμβάνονται εκτός από στεγαστικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά, ελευθέρων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Tο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι καλύπτεται το 94% του συνόλου των στεγαστικών δανείων.
Άμεσα στο καθεστώς των πωλήσεων θα περάσουν τα προβληματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, τα καταναλωτικά, καθώς και όσα έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς αυτά προστατεύονται μέχρι τις 15 Μαΐου.
Με βάση τη συμφωνία, θα υπάρξει κατάλληλο πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, και με τον τρόπο αυτό αναμένεται να προκύψει ελάφρυνση. Παράλληλα, επισημαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλεψη και για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σημειώνεται, ακόμα πως εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα ή επισφαλή δάνεια, στον έλεγχο των funds θα περνούν και τα πλήρως ενήμερα.
Πλαίσιο Προστασίας
Οι μη τραπεζικές εταιρείες στις οποίες θα μπορούν να μεταβιβάζονται δάνεια, υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με έδρα την Ελλάδα, που θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την ΤτΕ, ενώ τριμελής επιτροπή θα γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων αδειοδότησης.
Σημειώνεται πως ότι ισχύει για τις τράπεζες, θα ισχύει και για τις εταιρείες διαχείρισης-μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, πριν από τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες οφείλουν να έχουν κάνει πρόσφατη εμπεριστατωμένη πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες. Μετά τη μεταβίβαση, οι μη τραπεζικές εταιρείες πρέπει να ακολουθήσουν εκ νέου τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας και να κάνουν πρόταση ρύθμισης, με βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, δρομολογείται η ίδρυση και λειτουργία Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα προτείνει βελτιωτικές παρεμβάσεις προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Ακόμα, θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών με 30 κέντρα σε όλη την χώρα, ενώ θα ενισχυθούν τα δικαστήρια ώστε να επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Επίσης, θα ενεργοποιηθεί το επάγγελμα των διαχειριστών αφερεγγυότητας, με βασική αρμοδιότητα τη διαμεσολάβηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερχρέωσης και θα δημιουργηθεί Φορέας Πιστοποίησης Φερεγγυότητας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέο δανεισμό.