Πλειστηριασμοί: Δύο ταχύτητες και προστασία της πρώτης κατοικίας
Ανανεώθηκε:
Νέα δεδομένα για τους πλειστηριασμούς δημιουργεί η εκτίναξη του κόστους ζωής και οι πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά.
Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, προτεραιότητα είναι πλέον η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και ευρύτερα της πρώτης κατοικίας, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε πλειστηριασμούς και εξώσεις σε αυτή την κατηγορία δανείων.
Στον αντίποδα, και καθώς οι πιέσεις για έσοδα από την πλευρά των κατόχων των δανείων εντείνονται, το ενδιαφέρον στρέφεται στα εμπορικά ακίνητα, για τα οποία ο αντίκτυπος στην κοινωνία δεν είναι αντίστοιχος.
Ουσιαστικά, όπως εξηγούν, μιλάμε για πλειστηριασμούς «δύο ταχυτήτων» τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την ακρίβεια.
Από τη μία, «παγωμένοι» θεωρούνται οι πλειστηριασμοί που αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, ακόμα και με δεδομένο ότι η διαδικασία ένταξης στις διατάξεις του νέου πτωχευτικού δεν έχει προχωρήσει με τους αναμενόμενους ρυθμούς.
Έτσι, όσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δουν το σπίτι τους να «βγαίνει στο σφυρί» τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022 και ενδεχομένως και αργότερα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Αντίστοιχα -και με εξαίρεση κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις- πολύ δύσκολα θα προχωρήσουν μαζικά πλειστηριασμοί που αφορούν την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, ακόμα και αν αυτοί δεν εντάσσονται πλήρως στην περίμετρο των ευάλωτων νοικοκυριών. Δημιουργείται δηλαδή ένα άτυπο μορατόριουμ μεταξύ τραπεζών, servicers, κυβέρνησης και δανειοληπτών που αφήνει την πρώτη κατοικία στο απυρόβλητο, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες νομικές και τεχνικές ρυθμίσεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το εν λόγω μορατόριουμ δεν θα είναι καθολικό, ούτως ώστε οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» να νιώσουν την πίεση και να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα χρέη τους. Έτσι, «στο σφυρί» θα βγουν σπίτια μεγάλης αξίας και αντίστοιχα μεγάλου εμβαδού σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου και ο κοινωνικός αντίκτυπος θα είναι σαφώς μικρότερος. «Είναι εντελώς διαφορετικό να βγάζεις σε πλειστηριασμό ένα σπίτι του 1 εκατομμυρίου στα νότια ή τα βόρεια προάστια της Αττικής και εντελώς διαφορετικό να εκπλειστηριάζεις 80 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας», τονίζει τραπεζικό στέλεχος.
«Γκάζι» στους πλειστηριασμούς εμπορικών ακινήτων
Στον αντίποδα, και προκειμένου να καλύψουν ένα κομμάτι των προσδοκώμενων εσόδων, τα funds έχουν δώσει το «πράσινο φως» για μαζικούς πλειστηριασμούς εμπορικών ακινήτων, είτε αυτά πρόκειται για καταστήματα, για γραφεία ή για ξενοδοχεία. Μάλιστα, για τις περιπτώσεις αυτές έχουν λάβει ήδη τη σύμφωνη γνώμη και των τραπεζών αλλά και της κυβέρνησης, καθώς ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τις κατοικίες.
Παράλληλα, παρά τη συγκυρία, το επενδυτικό ενδιαφέρον για γραφεία αλλά και ξενοδοχεία παραμένει υψηλό, γεγονός που σημαίνει πως λίγοι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα ακίνητα αλλάζουν χέρια και μάλιστα σε υψηλές τιμές.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ο υπαρκτός φόβος του πλειστηριασμού έχει ήδη οδηγήσει πλήθος δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας στη ρύθμιση για τουλάχιστον ένα κομμάτι της οφειλής. Αντίστοιχα, πολλά είναι τα παραδείγματα όπου ο δανειολήπτης βρίσκει από μόνος του αγοραστή, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή που ενδεχομένως θα έπιανε το ακίνητο στον πλειστηριασμό.
Έτσι, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, στα μητρώα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν πολύ ακριβά σπίτια, ξενοδοχεία και κτήρια γραφείων, αφήνοντας (προς ώρας) αλώβητη την πρώτη κατοικία.