ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε τα 110 δολάρια το πετρέλαιο λόγω του αδιεξόδου στην Ουκρανία

Νέο ράλι σημειώνουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου AP

Νέο ράλι σημειώνουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας δεν σημειώνουν πρόοδο και οι αγορές ανησυχούν για τα επίπεδα της προσφοράς πετρελαίου. Το κλίμα ανησυχίας ήλθε να επιτείνει και η έκκληση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για μείωση της ζήτησης πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 3% το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία. Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς τύπου Μπρεντ ανήλθε στα 111,46 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού πετρελαίου διαμορφώθηκαν στα 108,25 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει μεγάλες διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στις αρχές Μάρτιου, πριν υποχωρήσουν περισσότερο από 20% την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Σήμερα ωστόσο έχουν σημειώσει εκ νέου εκτίναξη.

Δύο παράγοντες ωθούν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα: η παρατεταμένη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι εκτιμήσεις ότι το τελευταίο κύμα Covid στην Κίνα θα μπορούσε να είναι λιγότερο σοβαρό από ό,τι αναμενόταν εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση των περιορισμών.

Εν τω μεταξύ, η στενή προσφορά πετρελαίου οδήγησε σε έκκληση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) για «έκτακτα μέτρα» για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για διακοπές του εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν επίσης ότι θα καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Ρωσία παρείχε το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2021, και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη την ίδια περίοδο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, καθώς η ΕΕ εξετάζει το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία λόγω της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης