ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβαθμίζονται οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

Ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή της ασφάλεια η Ελλάδα INTIME

Ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή της ασφάλεια η Ελλάδα αναβαθμίζοντας τη μοναδική αποθηκευτική εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που διαθέτει, και συγκεκριμένα τον Τερματικό Σταθμό του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στο νησάκι της Ρεβυθούσας.

Η κυβέρνηση δρομολογεί σχέδιο για την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του Τερματικού Σταθμού LNG προσθέτοντας άλλη μία δεξαμενή. Την επένδυση, αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι στα Νέα, θα αναλάβουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτόν η Ρεβυθούσα θα διαθέτει και τέταρτο αποθηκευτικό χώρο.

Η ανάπτυξη της τέταρτης δεξαμενής θα γίνει με απλό τεχνικά τρόπο. Ενα ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο θα είναι δεμένο στην προβλήτα της Ρεβυθούσας και θα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ποσοτήτων LNG. Το συγκεκριμένο σύστημα αποθήκευσης είναι γνωστό με τα αρχικά FSRU.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η χωρητικότητά του θα είναι πάνω από 100.000 κυβικά μέτρα, ενώ οι τρεις υπάρχουσες δεξαμενές στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας έχουν χωρητικότητα 225.000 κυβικών μέτρων. Με την προσθήκη του αποθηκευτικού χώρου ουσιαστικά αυξάνεται κατά 50% η δυνατότητα αποθήκευσης.

Η απόφαση για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ελήφθη προκειμένου να θωρακιστεί περαιτέρω η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας την ερχόμενη χειμερινή περίοδο. Πέραν αυτής της ανάγκης η στρατηγική επιλογή της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ωθεί την ελληνική κυβέρνηση στην εξεύρεση άμεσων λύσεων ώστε να καλύψει ενδεχόμενο ενεργειακό έλλειμμα.

Η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ ανοίγει επίσης και νέο διάδρομο εναλλακτικού εφοδιασμού των βαλκανικών χωρών. Αλλωστε, όπως υπενθυμίζουν, στο plan B που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση απρόσμενης διαταραχής στην επάρκεια η Ρεβυθούσα με τις τρεις διαθέσιμες δεξαμενές έχει προγραμματιστεί ακόμα και για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας.

Ο Τερματικός Σταθμός λειτουργεί σήμερα με δυνατότητα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και επαναεριοποίησής του ώστε οι ποσότητες να διοχετεύονται στο Εθνικό Σύστημα (αγωγός υψηλής πίεσης της χώρας). Με τις τρεις δεξαμενές – η τρίτη προστέθηκε το 2018 έχοντας προηγηθεί επένδυση της τάξης των 148 εκατ. ευρώ – η δυνατότητα διαμετακόμισης αεριοποιημένου LNG ανέρχεται στα 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης