Η «ακτινογραφία» του τριπλού πακέτου ενίσχυσης
Ανανεώθηκε:
Την κρατική επιδότηση για την κάλυψη μέρους των αυξήσεων των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης που επωμίστηκαν νοικοκυριά - ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και με εισόδημα έως και 30.000 ευρώ, ανακοίνωσε και επίσημα την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε ένα τριπλό πακέτο μέτρων ενίσχυσης συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το «επίδομα καυσίμων», την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος του Απριλίου και την «επιταγή ακρίβειας».
Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες θα χορηγηθεί «επίδομα καυσίμων» που αντιστοιχεί σε 0,22 ευρώ το λίτρο. Το ακριβές ύψος επρόκειτο να γνωστοποιηθεί σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ δεδομένο θεωρείται πως η κρατική επιχορήγηση στοχεύει στον περιορισμό των αυξήσεων στους οδηγούς που για τις μηνιαίες μετακινήσεις τους χρειάζονται 60 λίτρα μηνιαίως βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες ότι το μέτρο στήριξης για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων θα αφορά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και συνολικά για μετακινήσεις που απαιτούν την τρίμηνη κατανάλωση 180 λίτρων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις διαθέσιμες πληροφορίες, το ύψος της επιδότησης που θα λάβουν τα νοικοκυριά θα είναι στα 13 ευρώ τον μήνα, ή στα 39 ευρώ το τρίμηνο. Επίσης, όπως αναφέρουν οι πηγές, οι ενισχύσεις θα αφορούν ένα όχημα ανά νοικοκυριό.
Ως προς τον τρόπο της χορήγησης του «επιδόματος καυσίμων», σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε κατά τη χορήγηση του freedom pass το οποίο δόθηκε ως επιδότηση στους νέους που εμβολιάστηκαν απέναντι στον κορωνοϊό. Οι δικαιούχοι, όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και είναι ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες αυτοκινήτου, θα εισέρχονται στο gov.gr. Θα καταχωρίζουν τον ΑΦΜ τους στην πλατφόρμα προκειμένου να διασταυρωθεί αν πληρούνται τα κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης. Τα κριτήρια κατά τις πληροφορίες θα είναι μόνο εισοδηματικά.
Στη συνέχεια από την πλατφόρμα θα μπορούν να εκδίδουν προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα με το ποσό της ενίσχυσης που αναλογεί σε ένα τρίμηνο. Με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας θα αγοράζουν τη βενζίνη φθηνότερα σε σχέση με την τιμή της αντλίας. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το ποσό της επιχορήγησης θα μπορούν να το εξαντλούν όσο θέλουν σε διάστημα ενός τριμήνου.
Ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση γενναίας επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν τις καταναλώσεις ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο.
Πηγές θέλουν για τους οικιακούς καταναλωτές το ύψος της επιχορήγησης να αντιστοιχεί σε 55 με 60 ευρώ τον μήνα, έναντι 39 ευρώ τον Μάρτιο. Η ενίσχυση θα αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος της κύριας κατοικίας και θα είναι και πάλι κλιμακωτή με ανώτατο όριο κατανάλωσης τις 300 Κιλοβατώρες ανά μήνα.
Υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ήταν στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.
Ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Εκτιμάται ότι θα δοθεί επιπλέον έξτρα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 250 ευρώ το οποίο αποσκοπεί στη μερική κάλυψη των αυξήσεων σε τιμές προϊόντων.
Ο Πρωθυπουργός με το χθεσινό του μήνυμα και με αφορμή την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και το ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέρθηκε και σε σειρά πρωτοβουλιών που δρομολογεί η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από προγράμματα ενίσχυσης για την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με καινούργιες, το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και τη δράση για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε επιχειρήσεις.
Εμφαση έδωσε επίσης στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ως προς την κατεύθυνση αυτή είναι έτοιμο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδικασιών αδειοδότησης.
Τέλος, για πρώτη φορά μίλησε και για τις έρευνες υδρογονανθράκων, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις σε Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος.