ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το έκτακτο Eurogroup περνά από την τακτική υποχώρηση της Αθήνας

O γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Χοσέ Άνχελ Γκουρία (Jose Angel Gurria), ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντόαν (Pier Carlo Padoan), ο Βρετανός ομολογός του Τζορτζ Όσμπορν (George Osborne), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schaeuble), ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin), ο Ισπανός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος (Luis de Guindos) και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde) παρατάσσονται σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 στην Ουάσιγκτον. Αριστερά διακρίνεται ο συντονιστής του πάνελ και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ (Martin Jaeger) REUTERS/Jonathan Ernst

Η απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να μην συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup, αλλά και η έμμεση άρνηση του Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, προμηνύουν ραγδαίες εξελίξεις στο διαπραγματευτικό μέτωπο, όπου κυριαρχεί μεν το αδιέξοδο περί προληπτικών μέτρων, αλλά στο παρασκήνιο συζητείται η νομική μορφή που αυτά θα πάρουν, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για σύγκλιση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Προσπαθώ για Eurogroup την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα», δήλωσε από το Παρίσι –όπου είχε συνομιλίες χθες (27/4) με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών– ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem).

«Δεν έχω συγκεκριμένο περιθώριο (deadline), αν και υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι, οπότε θα πρέπει να δούμε αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, την αμέσως επόμενη εβδομάδα», διευκρίνισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin).

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε», είπε στο γνωστό τόνο ο Ολλανδός υπουργός. Σημείωσε δε ότι Αθήνα και θεσμοί είναι πιο κοντά σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι στις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν λύσεις για το ζήτημα του χρέους.

Από την πλευρά του ο κ. Σαπέν αναφέρθηκε στα νομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, κάνοντας ορισμένες διευκρινίσεις. «Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα (...). Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις»· της ελληνικής κυβέρνησης.

Το χθεσινό πρόγραμμα του κ. Ντάισελμπλουμ περιλάμβανε συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακής Πολιτικής Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντόαν (Pier Carlo Padoan) στη Ρώμη.

Μοσκοβισί: Eurogroup το συντομότερο δυνατό

«Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή ενός Eurogroup το συντομότερο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici), ο οποίος συμμετείχε χθες Τετάρτη στην κλειστή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος (ECON Financial Assistance Working Group - FAWG).

Ο Γάλλος επίτροπος δεν διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας από τον Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι «οι θεσμοί μπορεί να έχουν διαφορετικές αρχικές απόψεις αλλά πρέπει να εργάζονται από κοινού και η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Και είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πει πως «η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά και «να γίνει κατανοητό ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός πραγματικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε την «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αυτά είναι –κατά τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων– «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φόρο εισοδήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις».

«Εκεί βρισκόμαστε πραγματικά μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία, αυτό που αναζητούσαμε τόσο καιρό», σημείωσε, προσθέτοντας κι αυτός με τη σειρά του πως «μένουν και άλλα θέματα».

Όπως διευκρίνισε, αυτά αφορούν τον καθορισμό ενός «μηχανισμού» που θα είναι «αυτόματος», «θεσμοθετημένος» και που θα επιτρέπει τη «λήψη δράσης»· το τελευταίο στην περίπτωση που επαληθευτεί η «υπόθεση» ότι αυτά τα μέτρα «δε θα είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συζήτηση για το χρέος, ενώ είπε πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε τη «σωστή απόφαση»: «Στο βαθμό που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης έπρεπε να καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup».

Ο Πιερ Μοσκοβισί κατέληξε πως πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».

Γκουαλτιέρι: Μου είναι δύσκολο να κατανοήσω το αίτημα του ΔΝΤ

Εκδίδοντας ανακοίνωση εκ μέρους της ομάδας εργασίας του ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρός της Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (Roberto Gualtieri) σημείωσε ότι του «είναι δύσκολο να κατανοήσει το αίτημα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα πέραν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου». Επικαλέστηκε δε τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμα 0,25% και αντίστοιχης πρόβλεψης του ΔΝΤ για -0,6%.

Ο κ. Γκουαλτιέρι ανέφερε ότι –όπως ενημερώθηκε– «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί να νομοθετήσει έναν δημοσιονομικό μηχανισμό» (σ.σ. αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός δημοσιονομικών αποκλίσεων), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τελευταίου Eurogroup για διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων.

«Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι τούτη η πρόταση μπορεί να θεωρηθεί βάση συζήτησης», είπε ο Ιταλός ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ζητώντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στη βάση της ελληνικής πρότασης, τη σύγκλιση Eurogroup τις επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους.

Όπως τόνισε: «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μπει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως τώρα που η χώρα μεταβαίνει από τη βαθιά ύφεση στην εύθραυστη ανάκαμψη και όχι να τη σπρώξουμε στην ύφεση».

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από τη συνεδρίαση των μελών της FAWG την Τετάρτη, ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετέφερε την πεποίθηση των ευρωβουλευτών πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «γρήγορα», χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» τη μη έγκαιρη ολοκλήρωσή της, «παράλογο και μη αναγκαίο» το αίτημα του ΔΝΤ για ψήφιση προληπτικών μέτρων.

Γιούνκερ: Παράλογα και αντισυνταγματικά τα προληπτικά μέτρα

Τούτων λεχθέντων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker) τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ελληνικής θέσης, κάνοντας λόγο για «παράλογες και αντισυνταγματικές αξιώσεις» από την πλευρά του ΔΝΤ. Κατηγόρησε, μάλιστα, το Ταμείο πως «υπονομεύει την Ευρωζώνη».

Την είδηση μετέδωσε χτες το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Αυτή ήταν και η πιο ηχηρή παρέμβαση θεσμικού παράγοντα των δανειστών στο νέο διαπραγματευτικό αδιέξοδο της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, το οποίο έχει προκύψει από την απαίτηση για εφεδρικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, πέραν των 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Η λέξη «αξιοπιστία» για την οποία γίνεται διαρκώς λόγος είναι αυτή με την οποία επιχειρείται να συγκεραστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στους κόλπους των θεσμών.

Στην τοποθέτησή του στη 2166η συνάντηση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένα κοινοβούλιο στον κόσμο δεν θα δεχόταν τα προληπτικά μέτρα» που απαιτεί το ΔΝΤ από την Αθήνα.

Καλώντας τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα, στην ουσία υπερασπίστηκε το ρόλο της Κομισιόν, που μοιάζει να παραμερίζεται σε μια διαμάχη όπου την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει πάρει ο άξονας Γερμανίας–ΔΝΤ.

Το Ταμείο εκτιμά διαφορετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αμφιβάλλει για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς δεν φαίνεται να δίνει βάση στα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το περασμένο έτος.

Όπως, όμως, έδειξε η πρόσφατη ιστορία, στο τέλος οι θεσμοί εμφανίζονται με ενιαίο μέτωπο στις διαπραγματεύσεις. Παρά τις επιμέρους διακηρύξεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τίποτα δεν δείχνει ότι δεν θα το κάνουν και αυτήν τη φορά.

Τα σενάρια για την νομική μορφή των μέτρων–ρεζέρβα

Ο Γιώργος Χουλιαράκης προσέρχεται στη συνάντηση των υπουργών με την τρόικα στο ξενοδοχείο Hilton, τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 - Πηγή: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Σε αυτο το κλίμα και εν μέσω έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρεθηκαν τα νομικά εργαλεία με τα οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε ύστερο χρόνο το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την νομική μορφή που θα μπορούσε να λάβει το πακέτο των προληπτικών μέτρων, δηλαδή εάν θα περιληφθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε προεδρικό διάταγμα ή σε κοινό νόμο.

Στη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας που συμμετείχαν νομικοί του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου –παρουσία του κ . Χουλιαράκη– παρατέθηκαν οι επιλογές εκείνες με τις οποίες θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το προληπτικό πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάστηκε είναι, στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2016-2019 που θα καταθέσει σύντομα η κυβέρνηση στη Βουλή, να περιληφθεί εξουσιοδοτική διάταξη, η οποία να προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Σε αυτό θα εμπεριέχονται μία σειρά από δημοσιονομικές παρεμβάσεις συμβατές με όσα προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος με το δημόσιο λογιστικό (περικοπές δαπανών).

Δεδομένης της άρνησης της κυβέρνησης να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα μέτρα που ζητά το ΔNT η λύση της εξουσιοδοτικής διάταξης ενδεχομένως να αποτελέσει τη χρυσή τομή στη λύση του προβλήματος, καθώς λειτουργεί ως αυτόματος μηχανισμός. Αυτός θα εμπεριέχει ήδη προσδιορισμένα μέτρα και η ενεργοποίησή του θα γίνεται σε χρόνο προγενέστερο του εντοπισμού της απόκλισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης