ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι για τις τιμές του φυσικού αερίου - Εκτινάχθηκαν έως και 30%

Ράλι για τις τιμές του φυσικού αερίου - Εκτινάχθηκαν έως και 30%
Ράλι για τις τιμές του φυσικού αερίου AP/Michael Sohn

Τρενάκι του τρόμου θυμίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στις σημερινές συναλλαγές, καθώς καταγράφονται μεγάλες διακυμάνσεις με το βλέμμα της αγοράς να είναι στραμμένο στις συνομιλίες της Λευκορωσίας.

Η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση Απριλίου στην ολλανδική αγορά TTF εκτοξεύθηκε έως 30%, αγγίζοντας τα 127 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), λόγω της υψηλής αβεβαιότητας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με ισχυρή ανατίμηση, όταν την παρελθούσα Παρασκευή είχε βρεθεί στα στα 91,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Σταδιακά οι πιέσεις έχουν περιορισθεί και πλέον η τιμή του αερίου είναι 16% υψηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή στα 108 ευρώ ανά MWh.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια, καθώς εάν η Ρωσία δεν οδηγηθεί σε συμφωνία με την Ουκρανία και υπάρξει κλιμάκωση των αντιποίνων θα μπορούσε να επηρεασθεί και ο ενεργειακός εφοδιασμός.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που αναζωπύρωσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και το ενδεχόμενο πρόκλησης διαταραχής στον εφοδιασμό της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο, λαμβάνει πρωτοβουλίες.

Η πρώτη έχει να κάνει με την παρουσίαση της πρότασής της στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέχει στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Η ελληνική πλευρά ζητεί ουσιαστικά την επιστράτευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αλληλεγγύης για την Ενεργειακή Κρίση να χρηματοδοτεί τα κράτη-μέλη με χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία με τη σειρά τους θα παρέχουν ενισχύσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά και στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής.

Η δεύτερη κίνηση αφορά τη χορήγηση των επιδοτήσεων του Μαρτίου για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πηγές κάνουν λόγο για ένα πακέτο ενισχύσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ. Και η τρίτη κίνηση έχει να κάνει με την ετοιμότητα του ενεργειακού συστήματος να υποδεχθεί εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου σε περίπτωση που ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT προκαλέσει δυσκολίες στις συναλλαγές για την προμήθεια ποσοτήτων του καυσίμου.