ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυφές επιβαρύνσεις φέρνει ο συμβιβασμός για το αφορολόγητο

Το Μέγαρο Μαξίμου διακίνησε χθες non – paper στο οποίο υποστήριζε πως «η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης» και μεταξύ άλλων αναφερόταν και στο αφορολόγητο των φυσικών προσώπων. Ωστόσο, η συμφωνηθείσα με τους θεσμούς λύση για το αφορολόγητο όχι μόνον παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές, αλλά οδηγεί σε τεράστια φορολογική επιβάρυνση ακόμη και φορολογούμενους με ατομικό εισδύαμε 10.000 ευρώ.

Στο θέμα του αφορολογήτου η κυβέρνηση εμφανιζόταν διατεθειμένη αυτό να μειωθεί από τα 9.500 ευρώ σήμερα στα 9.091 ευρώ για όλους και μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνδέσει την παραμονή του στη θέση του υπουργού με την «κόκκινη» αυτή γραμμή.

Τελικά η κυβέρνηση υποχώρησε και συνέδεσε το ύψος του αφορολόγητου με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένους. Έτσι, σύμφωνα με το "Έθνος", έκπτωση φόρου ύψους 2.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο ύψους 9.091 ευρώ θα δικαιούνται μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με δυο ή περισσότερα παιδιά.

Για τα νοικοκυριά με ένα παιδί η έκπτωση φόρου μειώνεται στις 1.900 ευρώ, ήτοι αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ και για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 8.182 ευρώ, ήτοι η έκπτωση φόρου πέφτει στα 1.800 ευρώ!

Πρέπει να σημειωθεί πως με την έκπτωση φόρου των 1.800 ευρώ δεν θα φορολογηθούν μόνον οι άγαμοι, αλλά και οι γυναίκες σύζυγοι σε οικογένειες με παιδιά καθώς την αυξημένη έκπτωση φόρου των 2.000 ή 1.900 ευρώ θα την λαμβάνουν μόνον οι άντρες σύζυγοί.

Έτσι, οικογένειας μισθωτών με δυο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ το 2015 πλήρωσε φόρο 200 ευρώ. Η ίδια οικογένεια το 2017 θα πληρώσει συνολικά φόρο 600 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή τριπλάσιο σε σχέση με το 2015!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης