ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανική κρίση: Οι κυρώσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας - Στο στόχαστρο ελίτ και τράπεζες

Ποιοι είναι στο στόχαστρο των κυρώσεων της διεθνής κοινότητας AP Photo/Francois Mori

Οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβάλλει η διεθνής κοινότητα μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και ενώ «μυρίζει μπαρούτι» στην Ουκρανία

Οι κυρώσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ στοχεύουν τη ρωσική ελίτ και τις τράπεζες.

ΗΠΑ

Όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η πρώτη δόση των κυρώσεων αναμένεται να αποκόψουν τη Ρωσία από δυτικές χρηματοδοτήσεις.

«Επιβάλλουμε μεγάλες κυρώσεις για το ρωσικό δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτουμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται, εμείς, επομένως, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», σημείωσε. «Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που θα προκαλέσει τεράστια δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της. Και ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση. Ελπίζω ότι η διπλωματική οδός θα παραμείνει ανοιχτή», τόνισε.

Σημειώνεται πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλει κυρώσεις στους Ρότενμπεργκ, οι οποίοι είναι δισεκατομμυριούχοι και έχουν κάνει περιουσίες κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Πούτιν.

Nord Stream 2

Ήδη, η Γερμανία «πάγωσε» την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 την Τρίτη, που θεωρείται ως η πιο ισχυρή απάντηση της Ευρώπης στη Μόσχα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Βερολίνο ότι ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε «ο αγωγός φυσικού αερίου να μην λάβει πιστοποίηση. Και χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο αγωγός Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», καθώς «με τις ενέργειές του στην ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν δεν παραβιάζει μόνο τη Συμφωνία του Μινσκ, αλλά και τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών».

«Έχουμε μπει, πλέον, σε ένα νέο δρόμο. Σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος να προσαρμοστούμε, ενώ η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί και πρέπει να βρούμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν» κατέληξε ο Γερμανός καγκελάριος.

Η απάντηση της ΕΕ

Και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα σε μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ από το Παρίσι, όπου διεξάγεται το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ προειδοποίησε ότι οι «σοβαρές παραβιάσεις» της Ρωσίας δεν θα «μείνουν αναπάντητες».

Διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θα στοχεύουν τη Ρωσία και την κυβέρνησή της και θα εμποδίσουν τη χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων και της ΕΕ.

«Υπάρχουν 27 άτομα και άλλες οντότητες που θα αποτελέσουν στόχο κυρώσεων» πρόσθεσε ο Μπορέλ.

«Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου, θα πληγούν από κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων».

Όπως αναφέρει το CNNi, το χαρτί της Ευρώπης είναι ο αποκλεισμό της Μόσχας από το διεθνές τραπεζικό δίκτυο SWIFT.

Το δίκτυο SWIFT χρησιμεύει στην ασφαλή ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μεταφορά χρημάτων, τίτλων ή συναλλαγές πολυτίμων μετάλλων, μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Ο αποκλεισμός μιας χώρας από το δίκτυο SWIFT θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα κανάλια επικοινωνίας και θα δυσκολεύονται να πληρώσουν ή να λάβουν πληρωμές εκτός των εθνικών συνόρων.

Οι πληρωμές σε συνάλλαγμα στον τομέα των εισαγωγών και των εξαγωγών θα επηρεαστούν ιδιαίτερα: οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα διαρκούσαν επομένως περισσότερο και θα ήταν σημαντικά ακριβότερες, επειδή ο έλεγχος των συναλλαγών θα ήταν πιο περίπλοκες.

Παράλληλα, θα προέκυπταν προβλήματα όχι μόνο για τις ρωσικές εταιρείες, αλλά και για τα Δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Το μέτρο αυτό φαίνεται πως είναι σε συζήτηση από το 2014 και την προσάρτιση της Κριμαίας και μένει να δούμε εάν θα εφαρμοστεί τελικά καθώς δεν υποστηρίζεται από όλους, υπό τον φόβο μην έχει διεθνή αντίκτυπο.

Το πακέτο κυρώσεων της Βρετανίας

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση μελετά κυρώσεις κατά του Ρώσου μεγιστάνα, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αγγλία.

Σύμφωνα με την Telegraph, Βρετανοί βουλευτές προέτρεψαν την κυβέρνηση - να επιβληθούν κυρώσεις στον Ρώσο ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τον πρώην μέτοχο της Άρσεναλ, Άλισερ Ουσμάνοφ, για τις σχέσεις τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πέντε τράπεζες είναι οι Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank, οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα, τον Γκενάντι Τίμτσενκο, τον Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και τον Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ όσων είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα απαγορευτεί στα εν λόγω άτομα να ταξιδεύουν εδώ», δήλωσε ο Τζόνσον για τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

Ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν από τον Τζόνσον να είναι πιο αυστηρός απέναντι στο ρωσικό χρήμα, απαιτώντας μάλιστα να εκδιωχθούν οι Ρώσοι ολιγάρχες από τη Βρετανία και να «καθαρίσει» το Σίτι του Λονδίνου από το «ρωσικό χρήμα».

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στο Λονδίνο και στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη επιλογής για τους υπέρμετρα πλούσιους της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Ο Τίμτσενκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία ήταν μέτοχος της National Media Group, που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Bank Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία με την ενσωμάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ακολούθησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αναφέρει η Βρετανία.

Ο Τίμτσενκο, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται σε 23,5 δισεκατομμύρια στερλίνες, είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ, δήλωσε ο Τζόνσον.

«Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο» ενώ «ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ είναι ένας επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν», είπε.

«Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για τα επόμενα πιθανά στάδια του σχεδίου του Πούτιν», δήλωσε ο Τζόνσον, θεωρώντας ότι «ο Πούτιν δημιουργεί το πρόσχημα για μια επίθεση πλήρους κλίμακας».

Και η Αυστραλία προετοιμάζει κυρώσεις

Συγχρονίζοντας το βήμα της με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τη Βρετανία, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εξαιτίας της απόφασής της να στείλει στρατεύματα στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα αρχίσει από σήμερα, Τετάρτη να εφαρμόζει κυρώσεις στους Ρώσους που θεωρεί πως ευθύνονται για τις ενέργειες της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών.

«Οι Αυστραλοί πάντα αντιστέκονται σε όσους επιδίδονται σε εκφοβισμό και θα υψώσουμε το ανάστημά μας στη Ρωσία, μαζί με τους εταίρους μας», τόνισε ο κ. Μόρισον, προσθέτοντας πως «αναμένω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα κυρώσεων, τούτη είναι απλά η αρχή της διαδικασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης