Κερέ: Τα προληπτικά μέτρα έχουν να κάνουν με την διαχείριση ρίσκου
«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την Ελλάδα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετά την υιοθέτηση των προληπτικών μέτρων δηλώνει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική εφημερίδα.
«Για την Ελλάδα είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Έχει καταγραφεί πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες καθώς και λίγες ημέρες πριν το Eurogroup στο Άμστερνταμ», δήλωσε ο Κερέ μιλώντας στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
Σύμφωνα με τον Κερέ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε μια λύση στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου και η αξιολόγηση έχει να κάνει με την εφαρμογή.
Ο Κερέ πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει σύγκλιση με τους θεσμούς, υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στα οποία περιλαμβάνονται δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό και αυτό δίνει αισιοδοξία.
Ωστόσο, ο Κερέ σημείωσε ότι δεν βρισκόμαστε στον στόχο 100%, παρότι είμαστε κοντά. Παράλληλα, τόνισε πως είναι καιρός να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το επόμενο βήμα, που είναι η δημοσιονομική πορεία μέχρι και πέρα από 2018, η βιωσιμότητα του χρέους και η πιθανή λήψη μέτρων για το χρέος.
«Οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα. Η προτεραιότητα αυτή την εβδομάδα είναι η συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα, που προσωπικά θεωρώ μια δικλείδα ασφαλείας αν επικρατήσει το σενάριο του ΔΝΤ, που είναι πολύ πιο συντηρητικό από αυτό των Ευρωπαίων. Δεν είναι παράξενο που καταγράφονται διαφορετικές απόψεις καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση έχει να κάνει με την διαχείριση του ρίσκου και την θωράκιση απέναντι σε αυτό το ρίσκο».
Όπως τόνισε ο Κερέ, «Αυτά είναι μέτρα που αν έχουν δίκιο η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ESM, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ποτέ να εφαρμόσει».
Σχετικά με το χρέος, ο Μπενουά Κερέ, σημείωσε πως η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη, «καθώς μιλάμε για το τι πρόκειται να συμβεί μετά το 2018, μακροπρόθεσμα. Η ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους θα βασιστεί σε υποθέσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα επιτόκια. Στη βάση αυτή, περιμένω ότι θα χρειαστούν μέτρα για το χρέος, για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα υπάρξει νέο Eurogroup, o Κερέ απάντησε πως θα πρέπει να υπάρξει, το συντομότερο, από την στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόοδος.
«Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει. Όταν καταθέτες να φέρουν πίσω τα χρήματά τους στις τράπεζες και οι τράπεζες ξεκινήσουν να δανείζουν και πάλι και όταν οι ξένοι επενδυτές επιστρέψουν. Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Ο Κερέ, διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση λέγοντας «έχουν στέρεα κεφαλαιακή θέση, αφού έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Τα κύρια θέματα είναι η πρόσβαση στην ρευστότητα, η οποία εξαρτάται από τη συνολική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, και το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο».