ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδιέξοδο για τα μέτρα ρεζέρβα, στον αέρα το Eurogroup

Χωρίς συμφωνία για το διορθωτικό μηχανισμό που θα ενεργοποιείται όταν υφίστανται δημοσιονομικές αποκλίσεις έληξε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά οι νομικές πτυχές του μηχανισμού και οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το υπό ποιες προϋποθέσεις θα ενεργοποιείται. Ερωτηθείς για το αν θα προσδιοριστούν μετρά στο πλαίσιο του προληπτικού πακέτου είπε ότι αυτό είναι θέση των πιστωτών που η Ελλάδα έχει απορρίψει.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε επίσης ότι θα υπάρξει αύριο νέα συνάντηση με τους θεσμούς για το θέμα ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει χρόνος για να συγκληθεί το Eurogroup δεν θέλησε να απαντήσει. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να εξεταστεί μέσω τηλεδιάσκεψης των ΥΠΟΚ της ευρωζώνης.

Εκτός από τον κύριο Τσακαλώτο την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναμένεται να διεξαχθεί απόψε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με βασικό αντικείμενο ακριβώς το αν θα διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη.

Ποια θα είναι τα μέτρα ρεζέρβα

Για τα προληπτικά μέτρα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να προτείνει στους δανειστές ένα μηχανισμό εξοικονόμησης αντίστοιχο με αυτό που είχε προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών το 2013.

Δηλαδή να προσδιορισθούν «οροφές» στις μεγάλες κατηγορίες δαπανών του Δημοσίου και ειδικά σε μισθούς, συντάξεις και στις προμήθειες και να υπάρξει πρόβλεψη να ενεργοποιούνται αυτόματοι κόφτες στις δαπάνες ανά τρίμηνο όταν παρουσιάζεται απόκλιση 10% από τους στόχους.

Στη βάση αυτή δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να εντάσσει στα προληπτικά μέτρα τόσο τη μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή 24% όσο και την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. Ωστόσο, εάν αυτά ζητηθούν από τους δανειστές δεν αποκλείεται και να εφαρμοστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης