ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεφτά υπάρχουν… μέχρι τέλος Μαΐου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι και για τους μισθούς του Μαΐου μπορούν να φτάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, ενώ Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν στο Reuters ότι τα χρήματα επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο.

Οι προβολές που κάνουν οι πιστωτές προκύπτει πως η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα έως και τον Ιούνιο, χωρίς να ξεμείνει από ρευστό, ωστόσο τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαψεύδουν την εικόνα αυτή και δείχνουν πως η υφιστάμενη - με τα σημερινά δεδομένα- ρευστότητα δεν επαρκεί να καλύψει καν το Μάιο, δεδομένου ότι το προσφυγικό δημιουργεί διαρκώς έκτακτες δαπάνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μοχλός πίεσης των δανειστών προς την ελληνική πλευρά για να μπορέσουν να κλείσουν την αξιολόγηση, περιλαμβάνοντας προκαθορισμένα μέτρα-ρεζέρβα, κάτι που αρνείται να αποδεχτεί το Μαξίμου.

Είχε προηγηθεί το «καμπανάκι» του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σχέση με την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας. «Για άλλη μια φορά η κατάσταση με τη ρευστότητα στην Ελλάδα γίνεται οριακή» είχε δηλώσει ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση δόσης.

«Μέχρι αρχές Ιουνίου η ρευστότητα» αποκάλυψαν Έλληνες αξιωματούχοι στο Reuters

Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου για να πληρώσει τις δαπάνες της διότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης έχουν σταματήσει την εκταμίευση κεφαλαίων από τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρουν στο Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι.

Αποκλεισμένη από τις αγορές και με παγωμένη τη βοήθεια από τους επίσημους πιστωτές της, η Ελλάδα έχει δανειστεί χρήματα από φορείς όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι εταιρείες κοινής ωφελείας πρέπει να μεταφέρουν στην Κεντρική Τράπεζα εάν δεν τα χρειάζονται για άμεση χρήση.

Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χονδρικά ποσά ύψους μεταξύ 9 και 10 δισ. ευρώ μέσω συμφωνιών επαναγοράς από πέρυσι, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ανανεωθεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters.
"Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι" αναφέρει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο που αρνήθηκε να κατονομαστεί. "Αλλά όσος περισσότερος χρόνος περνά χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο".

"Η ετήσια απόδοση για τα μετρητά αυτά ήταν 3,7% κατά μέσο όρο στο β΄ εξάμηνο του 2015 και η απόδοση κατά το α' εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια, καλύτερη απ' ότι θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες" αναφέρει δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters. "Έίναι ένας ανώμαλος δρόμος από τα μέσα του Απριλίου αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου εάν χρειαστεί" δήλωσε στο Reuters ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι δημόσιοι φορείς, μεταξύ αυτών η Βουλή και ο ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας αυτό το μήνα, ανέφερε ο αξιωματούχος. Εκτός από τα ταμειακά διαθέσιμα που φορείς του δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας υπάρχουν ορισμένα δισ. ευρώ που τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσω repos, αναφέρουν οι Έλληνες αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης