ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλίνουν διαρκώς οι αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών ομολόγων

Αποκλίνουν διαρκώς οι αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών ομολόγων
AP

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η αποκλίνουσα τάση μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων.

Το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς, έχει σημειώσει αισθητή απόκλιση την τελευταία εβδομάδα από τις 30 μονάδες βάσης που ήταν αρχικά, στις 70 μονάδες βάσης σήμερα.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,50%, ενώ του ιταλικού που είναι στο 1,80%.

Το γεγονός ότι η «απόδοση κινδύνου» μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων δεν παραμένει η ίδια αλλά μεγαλώνει, δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν τα ελληνικά χρεόγραφα πολύ πιο επισφαλή από τα ιταλικά και γι’ αυτό προχωρούσε σε ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι από εδώ και πέρα οι μηνιαίες ανακοινώσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ειδικά από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων, ήτοι θα περιορίσει αισθητά τις παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά, η βαρύτητα της δημοσιονομικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης θα αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με το ότι ίσχυε τα τελευταία δύο χρόνια.

Η επόμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα ακολουθήσει τον Μάρτιο, όπως και το 2021, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο, re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει με re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Βάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2022 θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.