ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 3,7 δισ. ευρώ το 2022

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 3,7 δισ. ευρώ το 2022
Ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τους 4 άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Στους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Σε σχέση με τον πρώτο άξονα είπε πως περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τα οποία διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

1η. Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύοντας κυρίως τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, όπως είναι:

  • η μείωση του ΕΝΦΙΑ,
  • η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων,
  • η μείωση της προκαταβολής φόρου,
  • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,
  • η κατάργηση – για μία διετία – της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
  • η επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κλάδους της οικονομίας.

2η. Παρεμβάσεις αύξησης του κατώτατου μισθού. «Η πρώτη ήδη εφαρμόζεται, και θα ακολουθήσει δεύτερη τον Μάιο. Και αυτές καθίστανται εφικτές, διότι επιτυγχάνεται υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι σημαντική αλλά και ρεαλιστική, ώστε να επιτυγχάνεται, ταυτόχρονα, και ο στόχος της περαιτέρω μείωσης της ανεργίας», τόνισε.

3η. Πολιτικές αύξησης της απασχόλησης, όπως είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η επέκταση επιδότησης της εργασίας, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, το «Πρώτο Ένσημο», για την ένταξη νέων στην αγορά εργασίας.

Σε σχέση με το δεύτερο άξονα είπε πως περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ, για το τελευταίο 4μηνο του 2021, στα οποία προστέθηκαν 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, επεκτείνοντας τις παρεμβάσεις, πέρα από τα νοικοκυριά και τους αγρότες, και στις επιχειρήσεις.

Σε σχέση με τον τρίτο άξονα είπε περιλαμβάνει μέτρα στήριξης 3,7 δισ. ευρώ το 2022 όπως είναι:

  • η μετάθεση της – σημαντικά μειωμένης – πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής,
  • η επέκταση των προγραμμάτων των παγίων δαπανών, του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και του «ΓΕΦΥΡΑ»,
  • η επέκταση προσωρινών αναστολών εργασίας,
  • η διαμόρφωση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων,
  • η παράταση προθεσμίας υπαγωγής σε ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών.

Σε σχέση με τον τέταρτο άξονα τόνισε πως υλοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές και αξιοποιούνται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Σχετικά είπε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη:

Έχουν ήδη ενταχθεί 103 έργα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ. «Έχουμε λάβει την υψηλότερη προχρηματοδότηση στην Ευρώπη. Έχουμε υποβάλει το πρώτο αίτημα πληρωμής. Έχουμε υπογράψει επιχειρησιακές συμφωνίες με πιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς τραπεζικούς φορείς, για την αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.