Ακρίβεια: Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προαναγγέλλουν Σταϊκούρας, Οικονόμου
Ανανεώθηκε:
Το «καυτό» ζήτημα της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που διαβεβαιώνει σε κάθε τόνο πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση έχει δείξει γρήγορά αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Κάθε απόφαση ωστόσο, όπως σημείωσε, θα πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας. Και σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα έχει υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, δεν διαθέτει επενδυτική αξιολόγηση, ενώ είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, τόνισε ότι είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος για κάτι τέτοιο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί, το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο».
«Πρέπει να είμαστε σοβαροί» συμπέρανε. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο, να ανοίξει ξανά η συζήτηση εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι έχει μεγάλη ένταση και τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το 2022 θα κινηθεί στην περιοχή του 3% - και κάτω από το 2% θα υποχωρήσει το 2023.
Τέλος τόνισε, ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει απόφαση για παράταση στην προθεσμία ένταξης των οφειλών της πανδημίας σε ρύθμιση (η προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου), αλλά και στον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου.
Οικονόμου: Ό,τι περιθώριο υπάρχει θα εξαντληθεί
Για μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα- μια ακόμα εξωγενή κρίση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, κληθείς να σχολιάσει περί της πίεσης που διαπιστώνεται πως βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας, προσθέτοντας πως όλες οι χώρες στον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
«Προφανώς και δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πήραμε πολύ σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες με σκοπό να μετριάσουμε, τις συνέπειες της κρίσης αυτής» είπε συγκεκριμένα υπενθυμίζοντας πως μόνο για τον Ιανουάριο η κυβέρνηση έχει διαθέσει 400 εκατομμύρια για να καλύψει μέρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
«Δεν θα πούμε ψέματα στον κόσμο, δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τις ανατιμήσεις» είπε συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίρνει σοβαρές πρωτοβουλίες για να μετριαστούν τα βάρη της ακρίβειας.
«Σε ό,τι τα νοικοκυριά και κυρίως για την καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατόρες ανά ώρα, καλύπτεται ικανοποιητικά ένα ποσοστό της κρίσης από 70-90% [...] Από τον Ιανουάριο και μετά θα καλύψουμε και το 50% της αύξησης στις επιχειρήσεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε, λέγοντας πως όποιο περιθώριο υπάρχει θα εξαντληθεί.