ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Απαραίτητα τα πρόσθετα μέτρα

Ντάισελμπλουμ: Απαραίτητα τα πρόσθετα μέτρα

Ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έθεσε το Eurogroup τη ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Από τις δηλώσεις τόσο των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προέκυψε πως η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους δεν θα είναι εμπροσθοβαρής.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν την πορεία των συζητήσεων για την Ελλάδα και τα επόμενα βήματα. Όπως είπε, πιστωτές και Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία για ασφαλιστικό, φόρο εισοδήματος, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το πακέτο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα είναι απαραίτητο. «Συμφωνήσαμε ότι το πακέτο διάσωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων», είπε και απεκάλυψε πως η Ελλάδα συμφώνησε να εργαστεί πάνω σε προληπτικά μέτρα.Ο Ντάισελμπλουμ προσδιόρισε στο 2% του ΑΕΠ το πακέτο πρόσθετων μέτρων και είπε πως ο τρόπος νομοθετήσης τους θα εξεταστεί στο επόμενο Eurogroup.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας ξεκαθάρισε πως η αξιολόγηση θα κλείσει με τα μέτρα του Αυγούστου (5,4 δισ. ευρώ) και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ) και ότι αυτά είναι η προϋπόθεση για να εκταμιευτεί η δόση προς την Ελλάδα.«Τα στοιχεία της Eurostat δεν επηρεάζουν τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα που συζητάμε με την Ελλάδα», ανέφερε.

«Αν υπάρχει το πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποίησης τότε μπορούμε ενδεχομένως να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος», είπε, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως χρονικά ίσως αυτό να μην είναι εφικτό.

Σε σχέση με το χρέος ανέφερε πως δεν υπάρχει στήριξη εντός Eurogroup για ονομαστικό κούρεμα του χρέους. «Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες αναδόμησης του χρέους», ανέφερε, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως χρονικά ίσως αυτό να μην είναι εφικτό.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως πιστωτές και Ελλάδα είναι κοντά σε ισορροπημένη και θετική συμφωνία, κάτι που εξαρχής αποτελούσε το στόχο.

«Πλησιάζουμε μια θετική λύση για την Ελλάδα. Πρέπει να συμμορφωθούμε με τους στόχους που τέθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», σημείωσε και προσέθεσε πως τα πρόσθετα μέτρα είναι κρίσιμα για την Ελλάδα.

Μείωση χρέους σε βάθος χρόνου

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως τα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν μπροστά να είναι αξιόπιστα και να έχουν αυτόματη εφαρμογή.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο αυτόματος μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν», ανέφερε.

Η ίδια επανέλαβε ότι σύμφωνα με το Ταμείο η λύση πρέπει να έχει δυο σκέλη μεταρρυθμίσεις και χρέος. «Τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα», επεσήμανε και τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος η ελάφρυνση του χρέους να είναι εμπροστοβαρής.

Eρωτηθείσα για τα στοιχεία της Eurostat είπε πως εφόσον επαληθευτούν το ΔΝΤ θα αναμορφώσει ανάλογα τις προβλέψεις του για την Ελλάδα. Ωστόσο, στάθηκε στο ότι μέχρι το 2013 η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία διαρκώς αναθεωρούσε τα στοιχεία της για την Ελλάδα.

Η ρευστότητα στενεύει

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εστίασε στην κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας. «Έχουν περάσει 4 μήνες από την τελευταία εκταμίευση για την Ελλάδα. Η ρευστότητα στενεύει», ανέφερε.

Όπως είπε ο ESM συμφωνεί με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά σε ορίζοντα δύο ετών χρειάζονται προληπτικά μέτρα. «Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εκτάκτων μέτρων», είπε.

Αναφερθείς στο ελληνικό χρέος είπε πως εξετάζονται λύσεις όπως η παράταση της ωρίμανσης.

Το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ ανέφερε πως υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδο στις συζητήσεις για την Ελλάδα και ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια. «Είναι ορατή μια έγκαιρη ολοκλήρωση των συνομιλιών», ανέφερε και τόνισε πως υπάρχει ανάγκη να ληφθούν τα έκτακτα μέτρα από την Ελλάδα.