Πακέτο στήριξης για την ενεργειακή κρίση: 42 ευρώ η επιδότηση ρεύματος και 40 ευρώ για φυσικό αέριο
Ανανεώθηκε:
Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προχωρά σε επιδότηση όλων των παροχών κύριας κατοικίας, σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που αφορά σε πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά.
Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση» και μίλησε για ιδιαίτερα υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και τα οποία αφορούσαν καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο.
Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ηλεκτρική ενέργεια - Οικιακά τιμολόγια
- Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας για τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας όπως δηλώνονται στα Ε9 ανεξαρτήτως κριτηρίων. Συνολικά το μέτρο στήριξης αφορά 4,2 εκατ. παροχές.
Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή: Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται στο 80% για 160 ευρώ τη μεγαβατόρα, ενώ για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι της τάξης των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέρχεται στα 42 ευρώ το μήνα για τα νοικοκυριά και 54 ευρώ για τα ευάλωτα. Ειδικά για τα νοικοκυριά στο κοινωνικό τιμολόγιο ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι η επιδότηση ανέρχεται στα 180 ευρώ ανά κιλοβατώρα με τη συνολική στήριξη να ανέρχεται σε 157 εκατ. ευρώ.
- Για τις πρώτες 150 Κwh θα επιδοτείται το 80%.
Ηλέκτρική ενέργεια - Μη οικιακά τιμολόγια
Για τα μη οικιακά τιμολόγια η επιδότηση θα δοθεί οριζόντια ανεξαρτήτως μεγέθους και παρόχου και δικτύου σύνδεσης. Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά τη μηνιαία κατανάλωση και θα είναι της τάξης των 65 ευρώ ανά μεγαταβώρα με την παρέμβαση να έχει κόστος 133 εκατ. ευρώ
- Από τον Φεβρουάριο εξετάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιδότηση να είναι ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους
Φυσικό αέριο - Οικιακά τιμολόγια
- Η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της οικιακής κατανάλωσης και το μέτρο αφορά 540.000 καταναλωτές
- Παράλληλα η ΔΕΠΑ θα δώσει επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στους πελάτες της και θα ζητηθεί και η αντίστοιχη στήριξη από ιδιώτες παρόχους. «Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα για τη μοναδιαία τιμή επιδότησης» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
Φυσικό - Μη οικιακά τιμολόγια
- Επεκτείνεται η επιδότηση και στη βιομηχανία και τους υπόλοιπους μη οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως τζίρου μεγέθους ή αριθμού εργαζομένων και θα είναι της τάξης των 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε ένα πακέτο που συνολικά θα φτάσει τα 51 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο
«Συνολικά το πακέτο των μέτρων στήριξης για το ρεύμα και το φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 395 εκατ. ευρώ, οι πόροι προέρχονται από το ταμείο Ενεργειακής μετάβασης και τον Φεβρουάριο θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης», κατέληξε ο Κώστας Σκρέκας.
Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για στήριξη νοικοκυριών - επιχειρήσεων
Tην πρόθεση της κυβέρνησης να διαθέσει τον Ιανουάριο ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων».ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όπως είπε, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.
«Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.