ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφωνίες για την πώληση και φορολόγηση των κόκκινων δανείων

Διαφωνίες για την πώληση και φορολόγηση των κόκκινων δανείων
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης

Σε σοβαρό εμπόδιο έχει αναδειχθεί στη συζήτηση κυβέρνησης - θεσμών για τα κόκκινα δάνεια η φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών που θα αγοράζουν ή θα αναδιαρθρώνουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεδομένου ότι έχουν ανακύψει ζητήματα κρατικών ενισχύσεων που οι θεσμοί δεν είχαν συνυπολογίσει.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για το σχετικό ζήτημα, η οποία θα επαναληφτεί σήμερα στις 10.30, διαπιστώθηκαν διαφορές τόσο σε ότι αφορά στο ύψος των ορίων για την προστασία από την πώληση των δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, όσο και στη διάρκεια της προστασίας. Οι δανειστές επέμειναν και χθες το καθεστώς προστασίας να τελειώσει στο τέλος του 2016, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει διετή περίοδο προστασίας.

Ωστόσο, μια πρόσθετη επιπλοκή που προέκυψε χθες και έχει σημαντικές προεκτάσεις αφορά στη φορολογική αμνήστευση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων. Θέλοντας να καταστήσουν ελκυστική των πώληση των δανείων σε funds οι ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τη φορολογία οι σχετικές συναλλαγές.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά όχι μόνον αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό , αλλά ζήτησε και γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία. Χθες ο κ. Σταθάκης έκανε επίκληση των περιπτώσεων Κύπρου και Ιρλανδίας όπου οι σχετικές φοροαπαλλαγές χαρακτηρίστηκαν ως κρατικές ενισχύσεις και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ πριν υπάρξουν αποφάσεις για το θέμα.

Στην περίπτωση της Κύπρου αναδιαρθρώσεις δανείων δισεκατομμυρίων ευρώ που έγιναν κυρίως με επιχειρήσεις μεγαλοοφειλέτες τραπεζών, κρίθηκαν από τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνη Θεοφάνους ως κρατική ενίσχυση δεδομένου ότι απαλλάχτηκαν από μια σειρά φορολογιών. Ο κ. Θεοφάνους κοινοποίησε ως όφειλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σύνολο των υπό αναφορά νομοθετημάτων έτσι ώστε «να τύχουν της αξιολόγησης ως προς τη συμβατότητά τους». Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε χθες αναλυτικά στη συγκεκριμένη περίπτωση «βραχυκυκλώνοντας» του θεσμούς που δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν.

Αλλά δεν είναι μόνον το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων που έχει φορολογικό ενδιαφέρον ως προς τα κόκκινα δάνεια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχηματίσει αναβαλλόμενο φόρο (λογιστικές διαφορές) 19 δισ. ευρώ, τον οποίον αναγνωρίζουν στα κεφάλαια τους επικαλούμενες μεταξύ άλλων τις ζημιές από κόκκινα δάνεια. Όταν τα δάνεια αυτά θα αρχίσουν να μεταβιβάζονται και θα βγαίνουν των τραπεζικών ισολογισμών θα πρέπει να μειωθεί και ο αναβαλλόμενος φόρος που σήμερα συμβάλει στα κεφάλαια των τραπεζών. Το ζήτημα αυτό είναι ένας πολύ δύσκολος γρίφος τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τις εποπτικές Αρχές και είναι υπό εξέταση και από τους θεσμούς.