ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τα στοιχεία της Eurostat στο Eurogroup ο Τσακαλώτος

«Με το δάκτυλο στη σκανδάλη» βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου αμέσως μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 να παραδώσει σε ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM τις αναθεωρημένες προβολές της τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, όσο και για όλα τα σχετικά δημοσιονομικά δεδομένα.

Η Eurostat στις 12 το μεσημέρι θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος, αλλά και τα έσοδα και τις δαπάνες του 2015 για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία αυτά θα προκύπτει πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος κινήθηκε κοντά στο 0,6% του ΑΕΠ το 2015, έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014, αλλά και αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε ειδική προεργασία προκειμένου να ενσωματώσει άμεσα τα νέα μεγέθη της Eurostat στις προβολές της περιόδου 2016-2018.

Δεδομένου ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 θα εμφανίζεται σχεδόν κατά 1,5 δισ. ευρώ καλύτερο σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού, αυτό είναι κάτι που θα επιδράσει θετικά στη δημοσιονομική πορεία του 2016 και των επομένων ετών. Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ που αναμένεται να είναι καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων.

Οι ανακοινώσεις της Eurostat θα ενδυναμώσουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν χρειάζονται.

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα ολοκληρώσει στη βάση των νέων στοιχείων και το εκκρεμές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2016-2019, προκειμένου να τεκμηριώσει πλήρως το πώς η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, χωρίς τη λήψη των μέτρων «ρεζέρβα».

Με τα στοιχεία που θα παραχθούν από το ΓΛΚ μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στο Άμστερνταμ προκειμένου να μετάσχει στο αυριανό άτυπο Eurogroup.

Εκεί θα παρουσιάσει τόσο στους ομολόγους του, όσο και στην Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τις νέες επίσημες προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, εστιάζοντας στο γεγονός πως πλέον το Ταμείο θα πρέπει να αναθεωρήσει τις θέσεις του και να μην κάνει επίκληση μη τεκμηριωμένων στοιχείων.

Σημειώνεται πως το Τμήμα Στατιστικής του ΔΝΤ αποδέχεται πλήρως ως μεθοδολογία το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών (European System of Accounts) της Eurostat και από τη στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν θα διατυπώσει επιφυλάξεις για επιμέρους στοιχεία και εγγραφές στα ελληνικά στατιστικά μεγέθη, τότε ούτε το ΔΝΤ μπορεί να εγείρει τέτοιο ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης