Στα ύψη οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων
Κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν βρεθεί το 2008, κινούνται οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων, ένδειξη πως η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται μακριά από μια ανάλογη κρίση με εκείνη που είχε βιώσει η Τουρκία προ 13 ετών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το δεκαετές τουρκικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 23,95%, επίδοση που αποτελεί ιστορικό υψηλό και η οποία δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει. Τα δε πενταετή ομόλογα της Τουρκίας καταγράφουν απόδοση 25,16%, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό του 26,15% που είχαν καταγράψει κατά την πολιτική κρίση του 2008.
Η πολιτική κρίση στην Τουρκία το 2008 ξέσπασε μετά την επικράτηση του Ερντογάν στις εκλογές του Ιουλίου 2007 και την παράλληλη ήττα του κεμαλικού υποψηφίου Ντενίζ Μπαϊκάλ. Συνέπεια της ευρείας νίκης του Ερντογάν ήταν η προώθηση και η εκλογή στην προεδρία του υπουργού εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, υποψηφιότητα στην οποία αντιτίθεντο οι στρατιωτικοί.
Η προσπάθεια του Ερντογάν να αποδυναμώσει το κοσμικό κράτος επέφερε την αντίδρασή του με αποτέλεσμα ο αρμόδιος εισαγγελέας τον Μάϊο του 2008 να εισηγηθεί προς το συνταγματικό δικαστήριο την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ καθώς και 71 επιφανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων οι Αμπντουλάχ Γκιούλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο σήμερα και ενώ η Τουρκία βρίσκεται στη δίνη του πείσματος μιας αδιέξοδης και μονήρους πολιτικής του Ερντογάν, το εθνικό νόμισμα της και η οικονομία της Τουρκίας στροβιλίζονται σαν ντερβίσηδες, προκαλώντας ιλίγγους χρεοκοπίας σε έναν λαό 85 εκατομμυρίων.
Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαιώνει τους θυμωμένους πολίτες πως έχει μειώσει και στο παρελθόν τον πληθωρισμό στο 4% και πως έχει τον τρόπο του και θα το πράξει σύντομα και αυτή τη φορά. Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30% τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη οι μετρήσεις του πληθωρισμού στο 21% θεωρούνται τελείως προσχηματικές.
Παράλληλα, οι αγορές θεωρούν πως ο μηχανισμός δημοσιονομικής αποζημίωσης που ανακοίνωσε ο Ερντογάν για να καθησυχάσει όσους μετέτρεπαν τις λίρες τους σε συνάλλαγμα, θα έχει μεγάλη επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.