ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Δεν αναμένεται συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

ΕΕ: Δεν αναμένεται συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

Στην αποσαφήνιση πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια συμφωνία στο Eurogroup του Άμστερνταμ για την Ελλάδα προχώρησε πριν λίγο Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

«Το καλύτερο σεναριο θα ήταν να έλθουν κοντά σε σημαντικά θέματα του χαρτοφυλακίου», είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο αν υπάρξει τόσο μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένα άλλο Εurogroup την επόμενη εβδομάδα. «Όμως ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς «διαφέρει σημαντικά» από την άποψη των θεσμών.«Έχω διαβάσει μια περίληψη και φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από αυτά που ξέρω να είναι η στάση των θεσμικών οργάνων σχετικά με συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», είπε για το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Κατά τον ίδιο αναφορικά με το θέμα των «προληπτικών μέτρων» η συζήτηση αφορά την νομοθέτησή εκ των προτέρων, αλλά όχι την εφαρμογή. Όπως είπε η σειρά με την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν τα θέματα έχει ως εξής, 1) συμφωνία στο πακέτο, 2) τα μέτρα, 3) το θέμα των «προληπτικών μέτρων» και 4) τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές αναφορικά με το θέμα του χρέους μεταξύ των θεσμών και χωρών της ευρωζώνης. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι «ασαφής» καθώς εξαρτάται από οικονομικές παραμέτρους και εκτιμήσεις, συμπλήρωσε. Όπως είπε οι διαφορές αυτές σχετίζονται με τις διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πορεία τις επόμενες δεκαετίες. Ερωτηθείς για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το ελληνικό χρέος είπε πως «αυτές δεν είναι τόσο ακριβείς όσο η κβαντική μηχανική».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να χορηγήσει βοήθεια προς την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και χωρίς το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα ο αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό είναι ανοησία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ