Ηλεκτρικό Ρεύμα: 350% ακριβότερο χωρίς την επιδότηση
Σε δυσθεώρητα επίπεδα στέλνει την τιμή της κιλοβατώρας η ενεργειακή κρίση, με τα νοικοκυριά – αν δεν υπήρχαν οι κρατικές επιδοτήσεις – να πλήρωναν ακόμη και κατά 350% ακριβότερα το ρεύμα που καταναλώνουν σε έναν μήνα.
Οι απανωτές αυξήσεις του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και την Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και οι μεγάλες ανατιμήσεις της χονδρεμπορικής του ρεύματος προκαλούν τεράστια επιβάρυνση στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, το περασμένο καλοκαίρι, η τιμή της κιλοβατώρας σε συνδυασμό με έκπτωση 30% που δίνουν προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα περίπου 0,077 ευρώ. Για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου οι εκτιμήσεις θέλουν, εξαιτίας της μεγαλύτερης αναπροσαρμογής της ρήτρας χονδρεμπορικής εντός του τελευταίου τετραμήνου, την τιμή της κιλοβατώρας να εκτινάσσεται στα 0,349 ευρώ.
Δηλαδή ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατωρών πλήρωνε το περασμένο καλοκαίρι 23,1 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τον Δεκέμβριο ο λογαριασμός αυτός, χωρίς να επιδοτηθεί από το κράτος, εκτινάσσεται στα 104,7 ευρώ.
Η νέα αυξημένη επιδότηση των 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τις καταναλώσεις ρεύματος κατά τον Δεκέμβριο έρχεται ουσιαστικά να καλύψει κατά το ήμισυ την τιμή όπως αυτή θα τρέξει τον μήνα αυτό (0,349 ευρώ ανά κιλοβατώρα).
Έτσι, για να γίνει πιο αντιληπτό το ποσό της επιβάρυνσης, ένα νοικοκυριό με τη νέα επιχορήγηση που θα ισχύσει για τις καταναλώσεις αυτού του μήνα θα πληρώσει 55,2 ευρώ αντί για 104,7 ευρώ.
Ουσιαστικά γλιτώνει αύξηση της τάξης των 49,5 ευρώ τον μήνα. Όπως και να έχει ο λογαριασμός ρεύματος σε σχέση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης παραμένει φουσκωμένος. Η αύξηση είναι της τάξης του 150%.
Πέραν της προαναφερόμενης ενίσχυσης η κυβέρνηση προχώρησε και σε αύξηση του ποσού της επιχορήγησης και για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 0,185 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,15 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.