ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείδωσε η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, επιμένει το ΔΝΤ για το αφορολόγητο

Διαφωνία για το αφορολόγητο, συμφωνία για τους έμμεσους φόρους προέκυψε στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη με τους θεσμούς υπήρξε συμφωνία ως προς το πακέτο των έμμεσων φόρων και ειδικά στο θέμα της αύξησης του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από το οποίο αναμένονται πρόσθετα έσοδα 400 -500 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν διαπιστώθηκε σύγκληση θέσεων στο ζήτημα του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς το ΔΝΤ επιμένει το αφορολόγητο να μειωθεί στις 8.182 ευρώ. «Επιμένουν να μειωθεί το αφορολόγητο», ανέφερε το στέλεχος.

Προκειμένου να συμβιβάσει τα πράγματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σταδιακή μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα που προτείνει το ΔΝΤ έως το 2018. Η εν λόγω πρόταση προβλέπει για εφέτος αφορολόγητο 9.100 ευρώ, για τα εισοδήματα του 2017 αφορολόγητο 8.640 ευρώ και για τα εισοδήματα του 2018 αφορολόγητο 8.182 ευρώ, ήτοι μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.800 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τα δημοσιονομικά θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια και στις 5 το απόγευμα συνάντηση για το ασφαλιστικό.

Τι σημαίνει η αύξηση

Αν και η αύξηση φαίνεται μικρή εν τούτοις θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με την είναι να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ έσοδα από την εν λόγω, παρέμβαση, ήτοι τα συνολικά έσοδα από το ΦΠΑ να διαμορφωθούν λίγο υψηλότερα από τα 14 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Στην οικονομική θεωρία η περίφημη καμπύλη Laffer αποδεικνύει ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών πέρα από ένα ορισμένο σημείο είναι αντιπαραγωγική για την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των εισπράξεων ΦΠΑ στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν πλήρως την οικονομική θεωρία. Πέρυσι τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν 13,625 δισ. ευρώ, έναντι 13,613 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό συνέβη παρά τις αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα -μετάταξη εκατοντάδων προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή (13%) στον κανονικό (23%), παρά την αύξηση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου-, αλλά και παρά την εκτίναξη της χρήσης καρτών στις συναλλαγές. Ποιο ήταν το κέδρος σε ετήσια βάση; Μόλις 12 εκατ. ευρώ!

Είναι πλέον τεκμηριωμένο- θεωρητικά αλλά και στην πράξη - πως η αύξηση του ήδη υψηλού φορολογικού βάρους θα οδηγήσει σε χαμηλότερες εισπράξεις. Αλλά οι κυβερνώντες θέλουν να το παραβλέπουν, διότι αυτό τους εξυπηρετεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Παραδόξως η μη επίδειξη οικονομικού ρασιοναλισμού χαρακτηρίζει και τους τεχνοκράτες των δανειστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης