ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κάθετη περιδίνηση η τουρκική λίρα: «Έκρηξη» φτώχειας στην Τουρκία

Σε απόλυτη περιδίνηση το τουρκικό νόμισμα. AP Photo

Ασταμάτητη είναι η διολίσθηση της τουρκικής λίρας με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται σήμερα στις 16,2 λίρες, απότοκο της χθεσινής απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει πρόσθετα τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, βουλιάζοντας το εθνικό νόμισμα σε νέα ιστορικά χαμηλά, με τις απώλειες να φτάνουν πια από τις αρχές του έτους το 50%. Έδωσε πάντως σήμα ότι θα σταματήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, τις μειώσεις των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε χθες τα επιτόκια από το 15% στο 14% την ώρα που ο επίσημος πληθωρισμός καλπάζει με πάνω από 20%. Τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια ήταν 19%. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου με τον τρόπο αυτό έδειξε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η νομισματική αρχή της κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσε χθες ότι θα παρακολουθήσει τώρα τον σωρευτικό αντίκτυπο των πρόσφατων αποφάσεων πολιτικής, των μειώσεων επιτοκίων, μέσα το πρώτο τρίμηνο του 2022, για να λάβει στη συνέχεια τις αποφάσεις της.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αυξάνει τον κατώτατο μισθό της Τουρκίας για το 2022 κατά 50%. Πάνω από το 40% όλων των εργαζομένων στην Τουρκία αμείβονται μόνο με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, που σημαίνει ότι μια τέτοια αύξηση θα επηρεάσει ευρέως την οικονομία σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν πέφτει.

Οικονομολόγοι λένε ότι το σχέδιο του προέδρου είναι πιθανό να οδηγήσει σε ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, διαβρώνοντας περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού που ήδη υποφέρει από την αυξανόμενη φτώχεια.

Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της μείωσης της αγοραστικής αξίας της λίρας Τουρκίας έχουν ήδη πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός για το 2021 ήταν 2.826 λίρες, ποσό που με την τότε ισοτιμία στις αρχές του έτους ανερχόταν σε 380 δολάρια, αλλά έχει υποχωρήσει στα 186 δολάρια με την υποτίμηση της λίρας. Τώρα θα γίνει 4.250 λίρες ή 275 δολάρια.

Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια της χώρας έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στο εθνικό νόμισμα, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε ήδη το 21,3% τον Νοέμβριο.. Σύμφωνα με το οικονομικό μοντέλο του Ερντογάν, ο φθηνότερος δανεισμός θα τονώσει τη βιομηχανία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ενώ ο πληθωρισμός τελικά θα σταθεροποιηθεί.

Πάντως, η κατακρήμνιση της λίρας ήδη δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις της χώρας και στις διεθνείς συναλλαγές, καθώς σε χώρες όπως η Βρετανία δεν γίνονται πια δεκτές οι τουρκικές επαγγελματικές πιστωτικές κάρτες, γιατί η έντονη αλλαγής της ισοτιμίας προκαλεί προβλήματα στις εκκαθαρίσεις συναλλαγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης