ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές αποφάσεις για τα ελληνικά ομόλογα θα λάβει η ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου

AP

Εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα είναι η προσεχής συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 16 Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα αποφασισθούν οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής για το 2022 και οι προθέσεις της ΕΚΤ για τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη κάνει έκκληση, ώστε τα ομόλογα μας να παραμείνουν επιλέξιμα για νέες αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τον Μάρτιο, όταν αναμένεται να τερματιστεί το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε ως απάντηση στην πανδημία.

Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμα να βρουν έναν τρόπο, ώστε η κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα για το υπόλοιπο του επόμενου έτους. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι νομικά εμπόδια μπορεί να σημαίνουν ότι οι αγορές χρέους της χώρας από την ΕΚΤ θα μειωθούν πολύ πιο πολύ από αυτές άλλων χωρών.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης θέλουν να αποφύγουν το «στίγμα» η χώρα να μείνει για άλλη μια φορά χωρίς το δίχτυ ασφαλείας της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όταν το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (PEPP) σταματήσει τις καθαρές αγορές τίτλων σε τρεις μήνες από τώρα.

Η ΕΚΤ απαγορεύεται να αγοράζει στο τακτικό της πρόγραμμα (APP) ομόλογα που εκδίδονται από την Ελλάδα επειδή είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που αξιολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Τα μέχρι τώρα μηνύματα δείχνουν ότι η χώρα μας δεν αναμένεται να μείνει εκτός στήριξης ακόμα και αν δεν έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Το πιο πιθανό σενάριο μεταξύ των αναλυτών είναι ότι η εν λόγω στήριξη θα συνεχιστεί μέσω του προγράμματος επανεπενδύσεων, δηλαδή της τοποθέτησης των κεφαλαίων από τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μετά τον Μάρτιο του 2022 σε άλλους τίτλους.

Το πιθανότερο είναι ότι θα αγοράζονται ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ και θα χρησιμοποιούνται ως collateral για πράξεις χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθ’ όλη τη διάρκεια της επανεπένδυσης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω πανδημίας το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ στρέφεται προς την προσωρινή αύξηση του μεγέθους του APP (παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) για να διατηρήσει ελεγχόμενες τις αποδόσεις των ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο. Σύμφωνα με αναλυτές οι μηνιαίες αγορές υπό το APP θα αυξηθούν μετά τον Μάρτιο στα 50 δισ. ευρώ, από 20 δισ. ευρώ και θα επιστρέψουν στα 20 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης