Κόκκινα δάνεια: Νέος Κώδικας Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος
Συγκεκριμένο τύπο διακανονισμού ανά κατηγορία δανειολήπτη, που θα είναι δεσμευτικός για τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και funds φέρνει ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με αυτόν, προβλέπεται αλά καρτ ρύθμιση «κόκκινων» δανείων, με μειωμένες δόσεις, εκπτώσεις στα επιτόκια, ανταλλαγή κατοικίας με άλλη μικρότερου εμβαδού, ακόμα και διαγραφές οφειλών, ανάλογα με την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.
Βασικός στόχος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, είναι μέσα από την παροχή ισχυρών κινήτρων οι δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις καθυστερούμενες οφειλές τους, ώστε να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων και να απαλλαγούν από το βάρος τους οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Στον επικαιροποιημένο Κώδικα προτείνεται να υπάρχει η πρόβλεψη ότι στην περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης χάσει το σπίτι του, να εξαλείφεται και το βάρος από τυχόν υπόλοιπο του δανείου. Δηλαδή, αν τοπ υπόλοιπο του δανείου είναι 80.000 ευρώ και το σπίτι εκπλειστηριαστεί για 60.000 ευρώ, ο δανειολήπτης να μην έχει υπόλοιπο οφειλής.
Επίσης υπάρχει πρόταση στην περίπτωση που κάποιος είναι άνεργος να έχει διετή περίοδο χάριτος και μετά να επανεξετάζεται η περίπτωσή του.
Το πλαίσιο του Κώδικα είναι δεσμευτικό όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών. Παράλληλα η τράπεζα προχωρά στην αξιολόγηση της αξίας τυχόν εμπράγματης εξασφάλισης ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη που θα μπορούσαν με τη συναίνεσή του να αποτελέσουν πρόσθετες εξασφαλίσεις.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες σκοπεύουν μέχρι τα μέσα Μαΐου να ταχυδρομήσουν τα δεύτερα ειδοποιητήρια με τα οποία θα ενημερώνουν 400.000 δανειολήπτες στεγαστικών, των οποίων τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30 ημέρες μέχρι και πάνω από 3 μήνες, ότι έχουν χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμοι» και θα τους καλούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Αν δεν ανταποκριθούν εντός 15 ημερών, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη νομική απαίτηση του χρέους, που φτάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό του ακινήτου.