Η Eurostat «σύμμαχος» της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις
Με σύμμαχο τη Eurostat οδεύει η κυβέρνηση στο Eurogroup του Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσει καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση της Eurostat την Πέμπτη για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 θα διαπιστώνεται πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,4% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014, αλλά και αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται να ενδυναμώσουν τη θέση της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκινούν σήμερα αρχικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αύριο και με το ΔΝΤ.
Στόχος είναι να οριστικοποιηθούν αρχικά τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ και οι λοιπές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου και σε δεύτερη φάση να υπάρξει συζήτηση και για τα «μέτρα ρεζέρβα» 3 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση δέχεται μόνον εάν οριοθετηθεί με απόλυτο τρόπο η συζήτηση και ο χρόνος ελάφρυνσης του χρέους.
ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM εμφανίζονται να διεκδικούν μείωση του αφορολογήτου, μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, μεγαλύτερη ανεξαρτησία στη διοίκηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και ευρύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε funds των κόκκινων δανείων.
Εάν τα ζητήματα αυτά ξεπεραστούν - κάτι που φαίνεται αρκετά δύσκολο - και στο Eurogroup της 22ας Απριλίου δοθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους η κυβέρνηση θα μπει στις επιμέρους συζητήσεις για τα πρόσθετα μέτρα που θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, σε περίπτωση αποκλίσεων.
Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από το 13% σήμερα στο 24%, περικοπές μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο, περαιτέρω μείωση συντάξεων, μέτρα για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, κ.α..