ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα: Οι Έλληνες να είναι περήφανοι για την πρόοδο της χώρας τους

To ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασκεί και στην Ελλάδα την προληπτική εποπτεία που ασκεί στα 190 μέλη του και να παρέχει συμβουλές πολιτικής INTIME

«Ως Ελληνίδα πρέπει να είστε περήφανη για την πρόοδο της Ελλάδος». Με αυτό τον τρόπο απάντησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις Βρυξέλλες σε ερώτηση Ελληνίδας ανταποκρίτριας αναφορικά με το πως θα διαμορφωθεί η σχέση Ελλάδος – ΔΝΤ μετά την πλήρη εξόφληση του Ταμείου. Στην ίδια βάση είπε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασκεί και στην Ελλάδα την προληπτική εποπτεία που ασκεί στα 190 μέλη του και να παρέχει συμβουλές πολιτικής.

«Αναφορικά με την Ελλάδα είμαι ευχαριστημένη που η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για τη χώρα. Η αποπληρωμή του Ταμείου φέρνει αυτό το συμβολισμό της ολοκλήρωσης μιας δύσκολης εποχής, για τον ελληνικό λαό και την οικονομία της χώρας. Ο ρόλος μας θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα τις θεωρεί χρήσιμες», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια, παρουσιάζοντάς έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ευρωζώνης, προχώρησε στην εκτίμηση ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ ανακάμπτει ταχέως, χάρη στα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και τη συνεχιζόμενη ισχυρή πολιτική υποστήριξη.

Αν και το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως το τέταρτο τρίμηνο 2021 φαίνεται πιο αδύναμο , λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας και των περιορισμών στις μετακινήσεις σε αρκετές χώρες λόγω της μετάλλαξης όμικρον, ωστόσο αναφέρει πως οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις του, που θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο, δεν θα απέχουν πολύ από τις τρέχουσες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5% στη ζώνη του ευρώ το 2021 και 4,3% το 2022.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ η Γκεοργκίεβα εμφανίσθηκε μάλλον καθησυχαστική, προβλέποντας πως θα παραμείνει ασθενής, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών.

Κατά την ίδια οι αυξήσεις στις τιμές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις επιδράσεις από τις χαμηλές τιμές ενέργειας του περασμένου έτους και πρόσκαιρες επιπτώσεις, όπως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αντιστροφή της περικοπής του ΦΠΑ στη Γερμανία.

Όπως είπε, η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει το 2022 και θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. «Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, ωστόσο, κλίνουν προς τα πάνω, καθώς οι πρόσκαιροι παράγοντες ενδέχεται να επιμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι επερχόμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι πιο συχνές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αφού πολλές ανανεώσεις συμβάσεων τέθηκαν σε αναμονή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα χρειαστούν στενή παρακολούθηση», είπε.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως στο πλαίσιο της τρέχουσας εκτίναξης των τιμών ενέργειας, «τα μέτρα πολιτικής για την προστασία των πιο ευάλωτων είναι σωστά». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως είναι σημαντικό να μην υπονομευτούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των «πράσινων στόχων» της ΕΕ και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης