ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα-ρεζέρβα συζητά η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών ξανανοίγει το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων-ρεζέρβα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση που ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό την κυβέρνηση.

Τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η κυβέρνηση τα συζητά και ενδέχεται να τα κάνει αποδεκτα, αν και εφόσον δεν παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται ότι:

- Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

- Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαιτήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη διαδικασία και έτσι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να συμφωνήσει στην επιβολή πρόσθετων μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν με την ελληνική κυβέρνηση πως το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (πιθανώς θα το καταδείξουν και τα στοιχεία της Eurostat στις 21 Απριλίου) και στη βάση αυτή θεωρούν πως θα απαιτηθούν μέτρα 5,4 δισ. ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Για να γεφυρωθεί η διαφορά σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και να ξεπερασθεί το αδιέξοδο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η Ευρωζώνη πρότεινε να προσδιορισθούν από την ελληνική πλευρά «έκτακτα μέτρα σύγκλισης» (contingent measures), τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνον εάν διαφανεί πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Η πρόταση αυτή είχε πέσει στο τραπέζι ήδη από τα τέλη Μαρτίου και διατυπώθηκε επίσημα στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αποδέχθηκε την πρόταση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ισχύει και για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, άλλωστε μερικώς επιβεβαιώθηκε χθες και από άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου. Χαρακτηριστικό απόσπασμα αυτής της ενημέρωσης αναφέρει πως «μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

Για την ώρα δεν έχει διαρρεύσει ποια θα μπορούσε να είναι αυτά τα μέτρα όμως είναι δεδομένο πως θα οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο σκληρής διαπραγμάτευσης.

Ενδεικτική πάντως του κλίματος που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στους δανειστές είναι η σημερινή παρέμβαση του εκπροσώπου της Κομσιόν, Μαργαρτίτη Σχοινά, ο οποίος δήλωσε πως στην σύνοδο του ΔΝΤ επετεύχθη σημαντική πρόοδο.

Το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Άμστερνταμ είναι μια σημαντική στιγμή για να καταγραφεί η «πρόοδος που έχει σημειωθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το ελληνικό πρόγραμμα, τις χαρακτήρισε εποικοδομητικές.

Όπως τόνισε από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπάρχει ανάγκη διατήρησης του «μομέντουμ», ενώ ανέφερε ότι «σήμερα και αύριο» οι επικεφαλής της αποστολής επιστρέφουν στην Αθήνα με στόχο «την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».
Ερωτηθείς αν αποκλείει την περίπτωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από την Παρασκευή, υπογράμμισε πως η Κομισιόν δεν θα προβεί σε «εικασίες» αναφορικά με «ημερομηνίες», ενώ επεσήμανε πως οι συζητήσεις προχωράνε «καλά» και αναζητείται μια συμφωνία σ’ ένα πακέτο μέτρων «αξιόπιστο» και «κοινωνικά δίκαιο», επαναλαμβάνοντας πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν στη συμφωνία του Αυγούστου πρέπει να γίνουν «σεβαστοί».

«Εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές και τους άλλους θεσμούς για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν πρέπει να χαθεί το "μομέντουμ"», τόνισε ο Μ. Σχοινάς, συμπληρώνοντας πως «η επιτυχία» της αποστολής εξαρτάται από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης