ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΓΔΕ: Νέα γενιά φορο-ελέγχων με τεχνογνωσία ΔΝΤ

ΓΓΔΕ: Νέα γενιά φορο-ελέγχων με τεχνογνωσία ΔΝΤ

Η εισαγωγή εξειδικευμένων συστημάτων ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis) στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ζητήματα σχετικά με την είσπραξη των φόρων, αλλά και θέματα σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο επικεφαλής της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είχε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με στελέχη της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Θεμάτων του ΔΝΤ (Fiscal Team) για θέματα που σχετίζονται με τη φορολογική συμμόρφωση και επιμέρους ζητήματα του ελληνικού προγράμματος.

Οι εν λόγω συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πως θα αποφευχθεί η δημιουργία μη εισπράξιμου νέου ληξιπρόθεσμου χρέους (ήτοι το πώς η ΓΓΔΕ θα καταφέρνει μέσα σε μια περίοδο 3 έως 5 μηνών να εισπράττει φόρους που μένουν απλήρωτοι).

Ακόμη, εξετάσθηκε η ελληνική πλευρά να λάβει πρόσθετη τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία και η Βρετανία για την διεξαγωγή νέας γενιάς ελέγχων που θα στοχεύουν σε υποθέσεις με ειδικό φορολογικό ενδιαφέρον.

Στόχος της ηγεσίας της ΓΓΔΕ είναι να σταματήσει η πρακτική του καταλογισμού προστίμων που βεβαιώνονται, αλλά δεν εισπράττονται και να επικεντρωθεί η φορολογική διοίκηση σε υποθέσεις που η αποκάλυψη φορολογητέας ύλης μπορεί να έχει απτά και άμεσα αποτελέσματα για τα δημόσια ταμεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ