ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλώβητη από την πανδημία, η αγορά πολυτελών ακινήτων

Αλώβητη από την πανδημία, η αγορά πολυτελών ακινήτων
PIXABAY

Θα φανταστεί κανείς ότι στον καιρό της πανδημίας η αγορά ακινήτων κατέρρευσε όπως πολλές άλλες αγορές και οικονομίες. Η αλήθεια απέχει πολύ από τη φαντασία όμως. Οι πλούσιοι όχι μόνο δεν σταμάτησαν να αγοράζουν ακίνητα αλλά η ζήτηση έχει εκτοξεύσει τις τιμές, όπως καταδεικνύει η μελέτη της Berkshire Hathaway Homeservices ενός από τα μεγαλύτερα franchise δίκτυα μεσιτικών γραφείων διεθνώς.

Από το 2020 ξεκίνησε η μείωση της προσφοράς ακινήτων η οποία συνεχίστηκε και στο 2021 γεγονός που οδήγησε τις τιμές ψηλότερα. Στις ΗΠΑ η προσφορά σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο που μας πέρασε ήταν μειωμένη κατά 35%.
Εξετάζοντας τις μεγάλες αγορές, στο Λονδίνο, το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις κατοικιών αξίας από 5 εκατομμύρια λίρες και πάνω αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 22% και κατά 41% σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019.
Για τις κατοικίες αξίας από ένα έως 2 εκατομμύρια λίρες η αύξηση των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερη σε ετήσια βάση φτάνοντας το 40% και για τις κατοικίες από 2 έως 5 εκατομμύρια 17%.

Ειδικοί της αγοράς ερμηνεύουν τη ζήτηση εν μέρει ως αποτέλεσμα της αλλαγής συνηθειών λόγο της πανδημίας καθώς αυτοί που έχουν τα χρήματα αναζητούν περισσότερο και καλύτερο εξωτερικό χώρο για τα σπίτια τους και επιπλέον δωμάτια για να τα κάνουν γραφεία.
Σε αντίθεση με τις παραπάνω τιμές, οι τιμές στις πολύ ακριβές κατοικίες μειώθηκαν κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη αγορά εξαρτάται πολύ από τους διεθνείς αγοραστές.

Στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τη Berkshire Hathaway Homeservices, υπάρχει μια αφύπνιση της αγοράς πολυτελών ακινήτων μετά από μια περίοδο στασιμότητας. Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 οι τιμές υποχώρησαν κατά 20% γεγονός που προσέλκυσε πολλούς αγοραστές. Μεγαλύτερη ήταν η ζήτηση στα ακίνητα με τιμές έως δύο εκατομμύρια δολάρια ενώ για τα ακριβότερα ακίνητα υπήρξαν σημαντικές μειώσεις.
Το υψηλότερο ποσοστό συμβολαίων μεταπώλησης ήταν στην κατηγορία ακινήτων από 500.000 δολάρια μέχρι ένα εκατομμύριο με 32,1% αύξηση.

Στις ΗΠΑ ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του ενδιαφέροντος για πολυτελή ακίνητα οφείλεται για αυτά που λέμε «δεύτερα σπίτια». Η πανδημία και τα λοκντάουν οδήγησαν πολλούς να αγοράσουν μις εξοχική κατοικία την οποία χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όχι απλώς για διακοπές ή για ενοικίαση, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Η τάση αυτή δεν μειώθηκε ακόμη και μετά το άνοιγμα των πόλεων και τον εμβολιασμό των περισσότερων Αμερικανών. Στη Φλόριντα για παράδειγμα όπου η ζήτηση για ακίνητα ποτέ δεν πέφτει, οι απλές οικογενειακές κατοικίες είχαν μια αύξηση τιμών σε ετήσια βάση έως και 30%.
Ειδικοί της Berkshire Hathaway Homeservices εκτιμούν ότι αυτή η τάση στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί γιατί υπάρχει περιορισμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση. Στην Καλιφόρνια ο μέσος όρος πώλησης ενός σπιτιού είναι 17 μέρες ενώ στη Φλόριντα υπάρχει συνεχής ζήτηση μιας και ο πληθυσμός της αυξάνεται κατά μέσο όρο, κατά 660 άτομα ημερησίως.
Τι συμβαίνει όμως και στον υπόλοιπο κόσμο; Οι αγοραστές και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν τα χρήματα, αναζητούν την ηρεμία στην περιφέρειας έξω από τις πόλεις και ίσως και εκτός χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που υπήρξε αύξηση κατά 42% στις αιτήσεις για ξένα διαβατήρια.

Στον Καναδά για παράδειγμα, μια από της χώρες που αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία των κορωνοϊό υπήρξε μια μεγάλη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες και αγροικίες εκτός πόλεων με τις τιμές να αυξάνονται ως και 50%. Στο Τορόντο από την άλλη, ο μέσος όρος πώλησης ενός σπιτιού στην πόλη ήταν τον Μάιο περίπου 1,2 εκατομμύρια δολάρια τιμή αυξημένη κατά 28,4% σε σχέση με το 2020.
Στο Μεξικό υπάρχει αυτή τη στιγμή αυξημένη ζήτηση από Αμερικανούς αγοραστές. Στην περιοχή του Κανκούν σχεδόν διπλασιάσθηκαν οι πωλήσεις το 2021. Για τους Αμερικανούς είναι μια πολύ καλή επιλογή καθώς μέσα σε δύο ώρες μπορούν να είναι πίσω στις ΗΠΑ και μέχρι σήμερα δεν υπήρξα περιορισμοί στις μετακινήσεις από τις ΗΠΑ.

Στο Ντουμπάι, το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι πωλήσεις πολυτελών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 230% και σε κάποιες περιοχές, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 40%. Η ζήτησε καθοδηγείται από διεθνείς αγοραστές κυρίως.
Στην Ευρώπη, οι αγοραστές με μεγάλο πορτοφόλι μετακινούνται στα πιο ήσυχα προάστια των πόλεων. Η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι οι πιο ελκυστικές χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες, ενώ στη Βρετανία πολύς κόσμος αφήνει το Λονδίνο για την Κορνουάλη, το Δυτικό Σάσεξ, το Μπέρκσαϊρ κ.α.
Στην Ισπανία, έχει μεγάλη ζήτηση η Μαρμπέγια με τα σπίτια να κοστίζουν από 4.000 έως 33.000 ευρώ το τετραγωνικό. Ο μέσος όρος αγοράς είναι από 3 εως4 εκατομμύρια ευρώ.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα η BHHS που δραστηριοποιείται τους τελευταίους 6 μήνες, διαπιστώνει ότι η χώρα μας δεν είναι στις πρώτες θέσεις της ζήτησης όσον αφορά τη Μεσογειακή αγορά.
Ο κ. Κυριάκος Ξύδης, Managing Partner at Berkshire Hathaway Home Services Athens Properties λέει χαρακτηριστικά στο CNN Greece: «Είναι αλήθεια ότι σήμερα, όποιος πελάτης σκέφτεται για luxury real estate στην «γειτονιά» μας, θα κοιτάξει πρώτα στη Ισπανία, στη Νότια Γαλλία, στην Ιταλία και μετά ίσως σε Πορτογαλία και Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που με έχει ενοχλήσει προσωπικά και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αντιστρέψω την στρεβλή αυτή εικόνα.
Το πρώτο μας βήμα είναι να προβάλλουμε το ελληνικό luxury ακίνητο σε όλο τον κόσμο. Έτσι, σύντομα θα δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες μας να αναζητήσουν αγοραστές σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας το ακίνητό τους, εντελώς δωρεάν τόσο στην παγκόσμια ιστοσελίδα μας όσο και στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες των Financial Times, Mansion Global, Wall Street Journal και Juwai.com σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κίνα, που συγκεντρώνουν το βλέμμα εκατομμυρίων επενδυτών.
Όπως λέει ο κ. Ξύδης, αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή επικοινωνία του ελληνικού Luxury ακινήτου στις μεγάλες αγορές και σύντομα η BHHS θα προχωρήσει σε μια συνεργασία με αυτό τον στόχο: «θα είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρία που δίνουμε το brandname μας, ιδιαίτερα γνωστό και με τρομερή απήχηση, στην Κίνα, σε μία νέα και πολλά υποσχόμενη κινέζικη εταιρία που θα προωθεί απευθείας, χωρίς άλλους διαμεσολαβητές, το ελληνικό ακίνητο σε αυτήν την τεράστια αγορά» καταλήγει ο κ. Ξύδης.