ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί «πλήρως» μέσα στο 2015

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες αποδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, την πτώση των τιμών των ενεχύρων των τραπεζών και τις χαμηλότερες αποτιμήσεις των ταμειακών ροών τους.

Κατά τη δημοσιογραφική παρουσίαση που διοργάνωσε μέσω τηλεδιάσκεψης η ΕΚΤ για τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας ανέλυσαν τόσο τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review) των τραπεζών όσο και τη λογική της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία περιελάμβανε ένα βασικό σενάριο και ένα σενάριο δυσμενών εξελίξεων.

Όπως εξήγησαν, το ελάχιστο όριο για τον Core Tier 1 στο Asset Quality Review ήταν στο 9,5% και αυτό έγινε προκειμένου να αποτυπωθεί το προφίλ ρίσκου των τραπεζών. Έτσι, ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού απεκάλυψε πως απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις ύψους 9,1 δισ. ευρώ όσον αφορά στη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, ενώ κατέδειξε πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (non-performing exposure – NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο Ραμόν Κουιντάνα στέλεχος του SSM αφού τόνισε πως ανέρχονται σήμερα σε 107 δισ. ευρώ ανέφερε πως «το μακροοικονομικό σενάριο του stress test έχει προσμετρήσει την επιδείνωση των δανείων των ελληνικών τραπεζών λόγω των συνθηκών της μακρόχρονης ύφεσης στην ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στην παρουσίαση, από τα 7 δισ. ευρώ των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 2 δισ. ευρώ σε δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, 2 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια και 600 εκατ. ευρώ σε ναυτιλιακά δάνεια.

Σε σχέση με τα stress test τα στελέχη της ΕΚΤ ανέφεραν πως οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν αντοχή στο βασικό σενάριο, κάτι που κατά τα ίδια αποτελεί ένδειξη της βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Συνολικά, από τα τεστ αντοχής προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με το βασικό σενάριο και υστέρηση 14,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων.

Απαιτητικό χρονοδιάγραμμα

Τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας αποσαφήνισαν πως παρά το γεγονός ότι η απόδοση κεφαλαίου των τεσσάρων τραπεζών θα εξακολουθήσει να είναι αδύναμη, η κατάσταση θα βελτιωθεί εφόσον υλοποιηθούν εγκαίρως και πλήρως τα σχεδία αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, αυξηθεί η κερδοφορία τους και περιορισθούν τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που παρουσιάζουν.

Ο κ. Κουιντάνα ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα είναι η τελευταία για τις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι αυτό θα γίνει μόνον εάν διασφαλισθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές και υπάρξει ορθή διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Στην παρουσίαση τονίσθηκε πως οι τέσσερις τράπεζες θα έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην σε SSM και ΕΚΤ τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών τους με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.

Μετά την έγκριση των εν λόγω σχεδίων από ΕΚΤ και ΕΕ θα ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, η οποία όπως τονίσθηκε θα πρέπει να ολοκληρωθεί «πλήρως» πριν από το τέλος του έτους, ώστε να μην περάσει στο καθεστώς (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων) που προβλέπει η οδηγία BRRD (Banking Recovery and Resolution Directive) που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Τέλος, τα στελέχη της ΕΚΤ τόνισαν πως οι εισφορές των ιδιωτών επενδυτών, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συμβάλλοντας στη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας που θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης