Βιοαέριο - Αεριοποίηση: Τα «πράσινα» εργαλεία που… εξαφανίζουν γεωργικά και βιολογικά απόβλητα
Απάντηση στις προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας αλλά και «πράσινη» λύση απέναντι στο ζήτημα της διαχείρισης γεωργικών αποβλήτων που επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και πριν ελάχιστους μήνες ενσωματώθηκε και στην ελληνική Νομοθεσία, δίνουν τόσο το Βιοαέριο, όσο και η σύγχρονη τεχνολογία της αεριοποίησης βιομάζας.
Οι μονάδες Βιοαερίου – τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ σε Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες - είναι στην πρώτη γραμμή των «πράσινων εργαλείων» καθώς επεξεργάζονται τα απόβλητα των αγροκτημάτων μαζί με λύματα, βιομηχανικά απόβλητα κλπ και με τη χρήση αναερόβιων χωνευτών (αεροστεγείς δεξαμενές), τα μετατρέπουν σε βιοαέριο που τροφοδοτούν ηλεκτρογεννήτριες, παράγοντας ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.
Η αεριοποίηση είναι μια καινοτόμα τεχνολογία που εντάσσεται στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης και το τελευταίο διάστημα γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας. Παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να «πατήσει γκάζι», τόσο λόγω των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και της νέας νομοθεσίας για την ανακύκλωση των γεωργικών, δασικών και βιομηχανικών αποβλήτων.
Όπως εξηγεί η κυρία Ελένη Μπαϊράμη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ECO Hellas, η οποία εξειδικεύεται και στις δύο παραπάνω τεχνολογίες «το βιοαέριο και η αεριοποίηση είναι δύο εξαιρετικά ‘πράσινα’ εργαλεία που το καθένα έχει πρωτεύουσα θέση στην αγροτική και βιομηχανική οικονομία. Τόσο το βιοαέριο, μια τεχνολογία δοκιμασμένη για πολλά χρόνια όσο και η αεριοποίηση βιομάζας, μπορούν να μετατρέψουν οποιαδήποτε οργανική και ανόργανη ύλη σε ενέργεια. Οι δύο τεχνολογίες αλληλοσυμπληρώνονται καθώς η μία χρησιμοποιεί απόβλητα που δε χρησιμοποιεί η άλλη. Ειδικά η αεριοποίηση προβλέπει τη μετατροπή της βιομάζας σε ένα αέριο μείγμα –το αέριο σύνθεσης ή syngas- το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια».
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η κυρία Μπαϊράμη, «πρόκειται για μια τεχνολογία που δεν έχει καμία σχέση με την αποτέφρωση αλλά αντίθετα αποτελεί την επιτομή της κυκλικής οικονομίας, καθώς αξιοποιεί ως επί το πλείστον στερεά γεωργικά ή άλλα απόβλητα, μετατρέποντάς τα σε ‘καθαρή’ ηλεκτρική ενέργεια αλλά και σε θερμότητα. Το υποπροϊόν δε της αεριοποίησης, ο λεγόμενος ‘ενεργός άνθρακας’ ή ‘biochar’, είναι φιλικό προς το περιβαλλον με πολύ μεγάλη ζήτηση στη βιομηχανία».
Έτσι, κατά γενική ομολογία η αεριοποίηση της βιομάζας θεωρείται μία από τις πιο αποδοτικές και ταυτόχρονα φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες που εξασφαλίζουν την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και εξασφαλίζει στην πράξη την πράσινη μετάβαση.
Ενέργεια όλο το 24ωρο
Όπως τονίζει η κυρία Μπαϊράμη, επιπλέον θετικό στοιχείο που κάνει το βιοαέριο και την αεριοποίηση βιομάζας να υπερτερούν από άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι πως μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από ηλιοφάνεια, αέρα ή άλλες καιρικές συνθήκες, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του δικτύου. Έτσι, μπορούν να τροφοδοτούν σταθερά με ηλεκτρική -αλλά και θερμική- ενέργεια το σύστημα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες άπνοιας.
Παράλληλα, ένα ακόμη πλεονέκτημα των μονάδων αυτών είναι ότι δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας, όχι μόνο κατά την κατασκευή -όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- αλλά και κατά τη λειτουργία τους. Μάλιστα, οι θέσεις εργασίας αυτές είναι άμεσες αλλά και έμμεσες.
Τέλος, το βιοαέριο αλλά και η αεριοποίηση αποτελούν ιδανική «απάντηση» αλλά και λύση στις επιταγές του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου (ν. 4819/21) που επιβάλλει την ανακύκλωση των αποβλήτων. Έτσι, μέσω της συνεργασίας με μονάδες βιοαερίου αλλά και αεριοποίησης, οι παραγωγοί αποβλήτων μπορούν να συμμορφωθούν στο ακέραιο με τις απαιτήσεις του νόμου χωρίς κανένα κόστος, αποκομίζοντας μάλιστα και ενδεχόμενα οφέλη, ανάλογα με τη συμφωνία που έχουν κάνει.
Σημαντικές επενδύσεις
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, που έχουν κάνει την αεριοποίηση περισσότερο συμφέρουσα και αποδοτική, φέρνουν αυξημένο ενδιαφέρον αλλά και επενδύσεις.
Χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις που έχει κάνει η ECO Hellas, η οποία, έχοντας ήδη ολοκληρώσει την εγκατάσταση μιας μονάδας στα Τέμπη, προχωρά σε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη, αλλά βρίσκεται και σε διαδικασίες επέκτασης μαζί με αποκλειστικούς ευρωπαϊκούς συνεργάτες σε άλλες περιοχές, τόσο της νησιωτικής όσο και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπως τονίζει η κυρία Μπαϊράμη, η ΕCO – HELLAS μετέφερε στην Ελλάδα την εμπειρία και την τεχνογνωσία της από την πολυετή της παρουσία στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και πλέον διαθέτει αποκλειστική συνεργασία για όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με μεγάλους γερμανικούς και ισπανικούς ομίλους.
Αυτό δίνει όλα τα εχέγγυα στην ΕCO Hellas να αναπτύσσει τεχνολογικές αλλά και χρηματοδοτικές λύσεις για έργα κάθε μεγέθους, σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και να φέρνει πρωτοποριακές τεχνολογίες και πρακτικές που καθιστούν τη διαδικασία εξαιρετικά συμφέρουσα και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον.