ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Τι πρέπει να προσέξει ο φορολογούμενος

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Τι πρέπει να προσέξει ο φορολογούμενος
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για να κάνει κάποιος τη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει εγγραφεί προηγουμένως στις υπηρεσίες του taxisnet, αφού πλέον όλες οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά.

Αφού έχει τους κωδικούς πρόσβασης, που του έχει χορηγήσει το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να υποβάλει τη δήλωσή του. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξει αν απεικονίζεται σωστά ο αριθμός του φορολογικού του μητρώου και να βάλει τον ΑΜΚΑ, επισημαίνει στο CNN Greece ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης και περιγράφει τα βήματα για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Υποχρέωση να κάνουν φορολογική δήλωση έχουν όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχουν εισοδήματα είτε πραγματικά είτε τεκμαρτά. Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε από τον πολίτη μόνο του ή με τη βοήθεια λογιστή, κάνοντας μια εξουσιοδότηση σε αυτόν.

Περιπτώσεις φορολογικών δηλώσεων:

Οι έγγαμοι υποβάλουν κοινή δήλωση και μόνο σε περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος, όταν υπάρχει για παράδειγμα διάσταση με δικαστική απόφαση, ή αν αποδείξουν ότι έχουν ξεχωριστές κατοικίες, υποβάλουν δήλωση χωριστά.

Αυτοί που έχουν σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν κοινή δήλωση. Δυνητικά αν θέλουν μπορούν να υποβάλουν μαζί δήλωση. Σε περίπτωση που κάνουν κοινή δήλωση θα πρέπει να έχουν επισκεφτεί την εφορία, ούτως ώστε να έχουν εγγραφεί ως μέρη συμβίωσης, ο ένας να είναι ο υπόχρεος και ο άλλος το έτερο μέρος συμβίωσης.

Τα στοιχεία της δήλωσης:

Τα περισσότερα στοιχεία της δήλωσης σε ποσοστό πάνω από 70-80% είναι προσυμπληρωμένα. Στην πρώτη σελίδα περιγράφονται τα εισοδήματα που έχουν αυτοί που έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Ο φορολογούμενος θα δει προσυμπληρωμένα τα ποσά, τόσο για το μισθό όσο και για τη σύνταξη, όσο και για το φόρο που έχει παρακρατηθεί.

Στη δεύτερη σελίδα υπάρχουν οι αποδοχές που έχει λάβει κάποιος εξαιτίας της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως είναι ο έμπορος, ο βιοτέχνης, ο ελεύθερος επαγγελματίας. Χωριστό πινακάκι υπάρχει για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν διαφορετικό φορολογικό καθεστώς.

Οι πίνακες που υπάρχουν πιο κάτω στη φορολογική δήλωση αφορούν τα εισοδήματα που έχουμε από κεφάλαιο, δηλαδή εισοδήματα από μερίσματα,τόκους και δικαιώματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι προσυμπληρωμένα.

Σε περίπτωση που κάποιος είναι συνδικαιούχος με τον/τη σύζυγο σε ένα λογαριασμό και δει για παράδειγμα τους τόκους εγγεγραμμένους μόνο στο ένα όνομα, θα πρέπει να κάνει το διαχωρισμό με βάση τα πραγματικά περιστατικά, ποια είναι τα δικά του και ποια της συζύγου.

Παρακάτω υπάρχουν τα εισοδήματα για την ακίνητη περιουσία. Αυτά τα εισοδήματα προέρχονται από τη συμπλήρωση που πρέπει να προηγηθεί του Ε2 για τα ακίνητα. Είσπραξη ενοικίων, παραχώρηση κατοικίας σε τέκνα η οποία είναι αφορολόγητη. Όλα αυτά εγγράφονται στο Ε2 και μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1, το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Υπάρχουν τα εισοδήματα που έχεις από τυχόν υπεραξία κεφαλαίου, δηλαδή από την υπεραξία που προκύπτει αν μεταβιβάσεις κάποιες μετοχές, χρεόγραφα, εταιρικά μερίδια.

Στα τεκμήρια θα πρέπει κάποιος να συμπληρώσει την κατοικία στην οποία ζει είτε είναι ιδιόκτητη, είτε είναι μισθωμένη είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη. Ανοίγουν πεδία που του δίνουν αυτές τις οδηγίες από την προηγούμενη δήλωση, ή του ανοίγει το Ε9 οπότε μπορεί να τραβήξει από εκεί τα ακίνητα που χρησιμοποιεί. Το ίδιο γίνεται για τα αυτοκίνητα και τα σκάφη, τα οποία είναι καταχωρημένα.

Τέλος, υπάρχουν οι δαπάνες που πρέπει να καταγράψει κάποιος, όπως ιατρικές δαπάνες, δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και δωρεές που έχουν γίνει με φοροελάφρυνση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το μέλημα του φορολογουμένου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις να ελέγξει αν αυτά που έχουν καταχωρηθεί, που έχουν προσυμπληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, είναι σωστά απεικονισμένα. Επιπλέον, θα πρέπει να βάλει ότι άλλο χρειάζεται για να υποβληθεί η φορολογική δήλωση, τονίζει ο κ. Μουζάκης και καταλήγει:

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη συμπλήρωση των κουτιών, για να μην του προκύψουν επιβαρύνσεις και να προσέχει μήπως έχει αλλάξει κάτι στα δεδομένα και δεν το γνωρίζει.